Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Silné zemetrasenie v Chorvátsku: Otrasy bolo cítiť až na Slovensku

Rovnakú oblasť Chorvátska zasiahlo zemetrasenie aj v pondelok. Bolo však o čosi slabšie – s magnitúdom 5,2.

Zverejnené:

Upravené: 29. decembra 2020 o 1:30

303

large chorvatsko zemetrasenie e
ZDROJ: Zemetrasenie v Chorvátsku, SITA/AP Photo

REKLAMA

29. december 2020 01:29 SITA, redakcia

ZÁHREB – Chorvátsko v utorok zasiahlo silné zemetrasenie. Európske stredomorské seizmologické centrum uviedlo, že zemetrasenie udrelo 46 kilometrov juhovýchodne od Záhrebu. Údaje o sile zemetrasenia sa rôznia v rozpätí medzi 6,2 a 6,4.

Podľa prvotných správ zemetrasenie spôsobilo rozsiahle materiálne škody, zrútenie striech, fasád budov a v niektorých prípadoch dokonca aj celých budov.

Ohlásili aj viacero zranených osôb, podľa webu jutarnji.hr dosiaľ zahynula jedna osoba – 12-ročné dievča z mesta Petrinja. Spod sutín v rovnakom meste vytiahli živého muža a malého chlapca. Tí v čase zemetrasenia sedeli v zaparkovanom aute vedľa budovy, ktorá nevydržala záchvevy zeme. Oboch previezli do nemocnice. Do spomenutej Petrinje niekoľko minút po zemetrasení nasadili príslušníkov chorvátskej armády.

Zemetrasenie bolo cítiť v celom Chorvátsku, v susednom Srbsku, Bosne a Hercegovine a Rakúsku. Otrasy cítili aj ľudia na viacerých miestach Slovenska. Policajný zbor prostredníctvom oficiálneho konta na Facebooku informoval, že na núdzovej linke 158 prijal niekoľko oznámení o zemetrasení v Bratislavskom, Trnavskom a Nitrianskom kraji. Neboli však hlásené žiadne škody.

Chorvátsky seizmológ Krešimir Kuk označil zemetrasenie za „mimoriadne silné“, omnoho silnejšie ako to, ktoré zasiahlo Záhreb a okolité oblasti počas jari. Upozornil ľudí, aby sa z dôvodu možných následných otrasov vyhýbali starším budovám náchylnejším na zrútenie a dočasne sa presťahovali do novších častí mesta.

Rovnakú oblasť Chorvátska zasiahlo zemetrasenie aj v pondelok. Bolo však o čosi slabšie – s magnitúdom 5,2.

Informácie pochádzajú z agentúry AP a webstránky jutarnji.hr.

Aj na Slovensku

Západné Slovensko zasiahlo dnes krátko popoludní zemetrasenie, otrasy zaznamenali obyvatelia Bratislavy, ale aj Šamorína či Nitry. Informáciu potvrdila aj polícia na sociálnej sieti. „Policajný zbor prijal na núdzovej linke 158 niekoľko oznámení o zemetrasení v Bratislavskom, Trnavskom a Nitrianskom kraji. Žiadne škody hlásené neboli,“ uviedla polícia.

Zemetrasenie na Slovensku vzniklo ako následok dnešného silného zemetrasenia v Chorvátsku. Európske stredomorské seizmologické centrum uviedlo, že zemetrasenie s magnitúdom 6,3 udrelo 46 kilometrov juhovýchodne od Záhrebu.

Správu sme aktualizovali.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA