Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Chorvátsko odmietlo výcvik ukrajinských vojakov

Zverejnené:

Upravené: 17. decembra 2022 o 11:43

382

Zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Chorvátski poslanci dnes tesne odmietli návrh, podľa ktorého by krajina na svojom území v rámci misie Európskej únie cvičila ukrajinských vojakov.

Zapojenie do misie je predmetom sporu medzi chorvátskym prezidentom Zoranom Milanovičom a vládou, ktorá návrh parlamentu predložila s nádejou, že v ňom nájde potrebnú dvojtretinovú väčšinu.

Hlasovaniu predchádzala niekoľkohodinová debata, napísala agentúra Reuters. Za to sa nakoniec vyslovilo 97 zo 151 poslancov, desať bolo proti.

Štáty EÚ v októbri schválili vytvorenie výcvikovej misie pre približne 15.000 ukrajinských vojakov. Trvať má dva roky s možnosťou predĺženia. Výcvik sa bude odohrávať prevažne v Poľsku, prispievať k nemu zrejme bude aj mnoho ďalších členských štátov EÚ.

Milanović po hlasovaní uviedol, že jeho krajina by sa nemala do vojny na Ukrajine miešať. Premiér Andrej Plenković následne odmietol, že by sa Chorvátsko zapojením do výcvikovej misie stalo účastníkom vojny na Ukrajine, a prezidenta a jeho podporovateľa v parlamente obvinil z proruských postojov.

Milanović v súvislosti s vojnou na Ukrajine predniesol množstvo kontroverzných výrokov, ktoré boli v rozpore s oficiálnou politikou chorvátskej vlády. Začiatkom septembra uviedol, že politika EÚ voči Ukrajine je hlúpa a nie je v záujme Chorvátska. Ešte pred začatím ruskej invázie vyzýval Západ k dohode s Ruskom a Ukrajinu označil za „rukojemníkov Spojených štátov a Británie“ a „jednu z najskorumpovanejších krajín sveta“.

Twitter obnoví nedávno pozastavené účty, zverejňovali polohu Muskovho lietadla

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA