Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Rusi vypálili na Ukrajinu rekordný počet striel, sťahujú sa z Kachovky

Zverejnené:

Upravené: 17. decembra 2022 o 11:55

432

Zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Ruská armáda vystrelila v piatok na ukrajinskú civilnú a energetickú infraštruktúru celkom 98 riadených striel, uviedol v sobotu vo svojej rannej zvodke ukrajinský generálny štáb. Podľa neho sťahujú ruské sily časť svojich vojakov z Kachovky v Chersonskej oblasti. Kyjev medzitým po útokoch obnovil prevádzku metra a dodávky vody.

Ruská invázna armáda vystrelila v piatok na ukrajinskú civilnú a energetickú infraštruktúru celkom 98 riadených striel, v 65 prípadoch pálila zo salvových raketometov, píše ukrajinský generálny štáb.

Podľa analytikov z Amerického inštitútu pre štúdium vojny (ISW) ide o jeden z najväčších raketových útokov, ktoré Rusko doteraz vykonalo. „Ruské údery naďalej predstavujú významnú hrozbu pre ukrajinských civilistov, nezlepšujú však schopnosť ruských síl viesť útočné operácie na Ukrajine,“ píše ISW na svojom Twitteri.

Podľa ukrajinského generálneho štábu však ukrajinské ozbrojené sily za uplynulý deň odrazili nepriateľské útoky u viac ako 20 obcí vrátane Bachmutu.

Štáb tiež tvrdí, že obrancovia odrazili ruské útoky pri obciach Ploščanka, Červonopopivka a Bielohorivka v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny. A tiež u Bachmutu, Opytne, Zelenopillje, Andrijivky, Marjinky, Pobedy a Novomychajlivky v susednej Doneckej oblasti.

Agentúra Ukrinform s odvolaním sa na šéfa Dnepropetrovskej oblasti Valentyna Rezničenka medzitým napísala, že v troskách domu v meste Kryvyj Rih, ktorý zasiahla ruská strela, sa našlo telo rok a pol starého chlapca. Celkom tak ruský útok v tomto meste zabil štyroch ľudí – šesťdesiatšesťročnú ženu a mladý pár s ich malým synom, poznamenal Ukrinform. Ďalší ľudia vrátane detí utrpeli zranenie. Štyri zranených hlásia vedenie Kyjevskej oblasti.

Twitter obnoví nedávno pozastavené účty, zverejňovali polohu Muskovho lietadla

„Nepriateľ presúva niektoré jednotky a sťahuje časť svojich vojakov z Kachovky a Novej Kachovky v Chersonskej oblasti smerom k (obci) Nyžni Sirohozy,“ uvádza ďalej ukrajinský generálny štáb.

„Medzi miestnymi obyvateľmi ruskí vojaci šíria informáciu, že ruské vojsko Kachovku opustí do konca roka a preto lojálnym obyvateľom ponúkajú presun na dočasne okupovaný Krym,“ podotklo velenie ukrajinských ozbrojených síl.

Tvrdenie znepriatelených strán nemožno vo vojnových podmienkach ihneď overiť z nezávislých zdrojov.

Kyjev obnovuje dodávky vody, jazdí aj metro

Kvôli explóziám postihli množstvo miest okrem Kyjeva výpadky v dodávkach elektriny a vody. „Ukrajinci preto aj v sobotu pracujú na obnovení dodávok elektriny,“ píše agentúra AFP.

„Naši technici a opravárske čaty začali pracovať už počas vzdušného poplachu a robia všetko pre to, aby obnovili výrobu a dodávky elektriny. Chce to čas. Ale urobí sa to,“ povedal prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý podľa serveru Ukrajinska pravda tiež vyhlásil, že Rusi majú dostatok rakiet na ešte niekoľko takto rozsiahlych vzdušných útokov. Nič to však podľa neho nezmení na rozložení síl vo vojne, ktorú rozpútala Moskva vo februári tohto roku.

Chorvátsko odmietlo výcvik ukrajinských vojakov

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA