Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Čína stále nevydala povolenia pre tím odborníkov, ktorý preskúma pôvod koronavírusu

Tie stále nevystavili potrebné povolenia tímu odborníkov, ktorý chce v Číne preskúmať pôvod pandémie koronavírusu.

Zverejnené:

Upravené: 6. januára 2021 o 10:30

503

large Tedros Adhanom Ghebreyesus caf
ZDROJ: Tedros Adhanom Ghebreyesus. SITA/AP Photo/Salvatore Di Nolfi/Keystone

REKLAMA

6. január 2021 10:28 SITA, redakcia

ŽENEVA – Šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus v utorok vyslovil „sklamanie“ z postupu čínskych úradov. Tie stále nevystavili potrebné povolenia tímu odborníkov, ktorý chce v Číne preskúmať pôvod pandémie koronavírusu.

„Dozvedeli sme sa, že čínski úradníci ešte nedokončili potrebné povolenia na príchod tímu do Číny. Som veľmi sklamaný z tejto správy, vzhľadom na to, že dvaja členovia už začali svoju cestu a ďalší neboli schopní cestovať na poslednú chvíľu, ale boli v kontakte s čínskymi úradníkmi,“ povedal Ghebreyesus počas tlačovej konferencie v Ženeve.

Tím odborníkov zostavený Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) plánuje v Číne prekontrolovať všetky vzorky a lekárske záznamy. Chce zistiť, kde koronavírus prvý raz preskočil zo zvieraťa na človeka a z akého živočíšneho druhu pochádza. Svoju činnosť pravdepodobne začne vo Wu-chane, odkiaľ koncom predminulého roka hlásili prvé prípady koronavírusu. „Chceme, aby sa misia začala čo najskôr,“ dodal Ghebreyesus.

Pátranie po pôvode nového koronavírusu vyvolalo viaceré obvinenia z krytia a politické napätie, predovšetkým medzi administratívou dosluhujúceho amerického prezidenta Donalda Trumpa a Pekingom. Väčšina expertov sa domnieva, že koronavírus, známy pod označením SARS-CoV-2, pochádza zo zvierat v Číne, pravdepodobne z netopierov. WHO preto dala dohromady 10-členný tím, ktorý túto teóriu preskúma.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA