Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Čínsky prezident Si Ťin-pching vymenoval Li Chianga za budúceho premiéra

Zverejnené:

Upravené: 11. marca 2023 o 14:58

344

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Čínsky parlament novým premiérom podľa očakávania zvolil šesťdesiattriročného niekdajšieho vodcu komunistickej strany v Šanghaji Li Čchianga. Informujú o tom agentúry Reuters a AFP. 

Blízky spojenec prezidenta Si Ťin-pchinga vo funkcii ministerského predsedu nahrádza sedemdesiatšesťročného Li Kche-čchianga.

Lia do funkcie navrhol prezident Si a delegáti jeho priania vyhoveli, keď mu podľa Reuters dali 2936 hlasov, proti boli len tri a osem sa zdržalo.

Li je zatiaľ známy predovšetkým nekompromisnou kampaňou proti šíreniu covidu-19 v mnohomiliónovej Šanghaji, ktorá vlani na jar zahŕňala okrem iného dlhodobé prísne uzávery. Li vtedy verne hájil prezidentovu politiku nulovej tolerancie, napriek sťažnostiam obyvateľov mesta, ktorí kritizovali zlý prístup k potravinám, liekom a základným službám.

Práve prísne protipandemické opatrenia viedli koncom minulého roka k pomerne rozsiahlym demonštráciám, po ktorých Peking rozhodol o ich rýchlom uvoľnení. Rozsiahle a dlhodobé uzávery výrazne zabrzdili čínsku ekonomiku – rast hrubého domáceho produktu (HDP) vlani v 1,4 miliardovej krajine spomalil na tri percentá. Práve za jej naštartovanie teraz Li ponesie veľkú časť zodpovednosti.

 

Generálny tajomník OSN pricestoval do Kyjeva

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA