Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Talianska pobrežná stráž pri záchrannej akcii dopravila na breh viac ako 1000 migrantov

Zverejnené:

Upravené: 11. marca 2023 o 14:52

211

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Viac ako 1000 migrantov dnes dopravila na breh v južnom Taliansku pobrežná stráž. 

Predtým začala záchrannú akciu kvôli trom lodiam s utečencami, ktoré sa dostali do problémov v rozbúrenom mori pri juhotalianskej Kalábrie, informovala agentúra Reuters. Na ceste k pevnine je ďalších 200 zachránených migrantov. Od stredy dorazilo do Talianska cez 4000 migrantov, zatiaľ čo za celý vlaňajší marec ich bolo asi 1300.

Jedno plavidlo talianskej pobrežnej stráže dopravilo 584 ľudí do prístavu Reggio Calabria v Messinskej úžine. Ďalšie plavidlo pobrežnej stráže odprevadilo preplnenú rybársku loď so 487 migrantmi do prístavu Crotone v Kalábrii, neďaleko miesta stroskotania lode, pri ktorom z 26. februára zahynulo najmenej 74 osôb. Ďalších 200 migrantov bolo vyzdvihnutých pri pobreží Sicílie a neskôr počas dňa majú byť prevezení do Katánie.

Pobrežná stráž do záchranných operácií zapojila osem lodí. Povolané bolo aj námorné hliadkové plavidlo, aby sa zabránilo opakovaniu katastrofy z minulého mesiaca, kedy sa loď s migrantmi rozlomila len kúsok od kalábrijského pobrežia. Dnes bolo nájdené telo dievčaťa staré päť až šesť rokov, a počet obetí sa tak zvýšil na 74; stroskotanie prežilo 79 ľudí. Okolo troch desiatok osôb sa stále nezvestuje a predpokladá sa, že zomreli.

Prokurátori vyšetrujú, či talianske úrady nemali urobiť viac, aby nešťastiu zabránili. Premiérka Giorgia Meloniová to odmietla a vinu pripisuje pašerákom, ktorí migrantov do Európy za odplatu dopravujú.

Talianska vláda vo štvrtok schválila ďalší dekrét týkajúci sa migrácie, ktorý okrem iného sprísňuje tresty pre pašerákov ľudí. Má tiež vytvoriť systém kvót pre pracovné povolenie pre ľudí z krajín, ktoré budú s talianskou vládou spolupracovať v boji proti ilegálnej migrácii. Krátko po februárovom stroskotaní lode so siedmimi desiatkami obetí talianska vláda uviedla, že plánuje prijať na 500-tisíc cudzincov, ktorí sa do krajiny prisťahujú legálne.

Tento rok sa do Talianska na lodiach dostalo zatiaľ zhruba 17.000 migrantov oproti približne 6000 v rovnakom období minulého roka.

Generálny tajomník OSN pricestoval do Kyjeva

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA