Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Demokrat Joe Biden vyhral voľby v štáte Pensylvánia, vďaka čomu prekročil hranicu 270 voliteľov

Zverejnené:

Upravené: 27. januára 2021 o 23:20

333

large Election  Biden  aedcfcdfbbeefc cd
ZDROJ: AP Photo/Paul Sancya

REKLAMA

7. november 2020 18:00 SITA, redakcia

WASHINGTON 7. novembra (SITA/AP) – Demokrat Joe Biden porazil republikána Donalda Trumpa a zvíťazil v prezidentských voľbách v USA. Niekdajší viceprezident vyhral v štátoch Pensylvánia a Nevada, vďaka čomu získal viac ako 270 voliteľov, ktoré potrebuje na to, aby sa stal 46. prezidentom USA. Podľa dát agentúry AP ich v Zbore voliteľov dovedna dosiahol 290.

Počas volieb sa mu podarilo na svoju stranu dostať aj štáty Arizona, Wisconsin a Michigan, kde Trump vyhral vo voľbách v roku 2016.

Biden krátko po oznámení, že vyhral v Pensylvánii, ktorá bola pre oboch kandidátov kľúčová, v stanovisku uviedol, že je načase, aby sa Amerika zjednotila a uzdravila. „Po skončení kampane je čas zanechať hnev a tvrdú rétoriku a spojiť sa ako národ,“ vyhlásil Biden, pričom nespomenul svojho oponenta Trumpa.

Ten zatiaľ neuznal porážku a namiesto toho sľúbil právne kroky, prostredníctvom ktorých chce zvrátiť výsledok boja o Biely dom. „Naša kampaň začne súdne konanie, aby zabezpečila plné dodržiavanie zákonov o voľbách a nastúpenie právoplatného víťaza,“ uvádza sa v Trumpovom stanovisku. Súčasný prezident v ostatných týždňoch aj po volebnom dni hovoril o podvode a nesprávnom zaobchádzaní, na svoje tvrdenia však neposkytol dôkazy.

Bidenova spolukandidátka, novozvolená viceprezidentka Kamala Harris, sa po víťazstve v Pensylvánii vyjadrila, že ich čaká veľa práce. „V týchto voľbách ide o oveľa viac ako o Joea Bidena alebo o mňa. Je to o duši Ameriky a našej ochote bojovať za ňu,“ napísala na Twitteri. Kalifornská senátorka sa víťazstvom zapísala do histórie, ako prvá žena, prvá Afroameričanka a prvá osoba juhoázijského pôvodu, ktorú zvolili do funkcie viceprezidentky USA.

Biden s manželkou Jill a Harris s manželom Dougom Emhoffom sa v sobotu večer prihovoria národu. Štvorica vystúpi vo Wilmingtone v Delaware, kde Biden žije.

Víťazstvo 77-ročného Bidena prišlo po niekoľkých dňoch neistoty, počas ktorých volební predstavitelia rátali obrovské množstvo korešpondenčných hlasov, ktoré celý proces spomalili. Svoj hlas celkovo odovzdalo rekordných 145 miliónov voličov a mnohí práve prostredníctvom pošty. Biden dosiaľ získal viac ako 74 miliónov hlasov.

Trump je prvý úradujúci prezident, ktorého nezvolili do druhého funkčného obdobia od roku 1992, keď sa to nepodarilo Georgeovi H.W. Bushovi.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA