Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Európska únia na sankčný zoznam zaradila prezidenta Alexandra Lukašenka

Zverejnené:

Upravené: 27. januára 2021 o 23:21

215

large Belarus Lukashenko  abbccaebd aadd
ZDROJ: Sergei Sheleg/BelTA Pool Photo via AP

REKLAMA

6. november 2020 21:30 SITA, redakcia

BRUSEL 6. novembra (SITA/AP) – Európska únia v piatok prijala sankcie voči bieloruskému prezidentovi a ďalším 14 predstaviteľom krajiny pre ich rolu pri potláčaní protestov proti sporným augustovým bieloruským prezidentským voľbám. EÚ vo vyhlásení uviedla, že na sankčný zoznam dala bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka a jeho syna Viktora Lukašenka, ktorý je národným bezpečnostným poradcom. Ľudia, ktorí sú na sankčnom zozname, majú zakázané cestovať do Európskej únie a ich majetok v EÚ sa zmrazuje.

Protesty v Bielorusku trvajú už od volieb prezidenta z 9. augusta. Viac ako 15-tisíc protestujúcich odvtedy v krajine zatkli. Podľa oficiálnych výsledkov bol Lukašenko opäť víťazom volieb, pričom získal 80 percent hlasov. Voľby však boli všeobecne považované za sfalšované.

EÚ uviedla, že prezident Lukašenko „je zodpovedný za násilný útlak zo strany štátneho aparátu pred a po prezidentských voľbách, svojvoľné zatýkanie a zlé zaobchádzanie s pokojnými demonštrantmi a tiež za zastrašovanie a násilie voči žurnalistom“.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA