Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Druhý najvyšší predstaviteľ polície po zverejnení videa zo zásahu dočasne odstupuje

Zverejnené:

Upravené: 28. januára 2021 o 10:43

314

belgicko fdbbcf

REKLAMA

21. august 2020 10:30 SITA, redakcia

BRUSEL 21. augusta (SITA/AP) – V nadväznosti na publikované zábery z predvlaňajšieho neprimeraného zásahu belgickej polície, pri ktorom zadržaný slovenský občan Jozef Chovanec napokon skonal, druhý najvyšší predstaviteľ polície v Belgicku André Desenfants dočasne odišiel z funkcie. Povedal, že to bolo osobné rozhodnutie a napriek tomu, že nepochybil, nebol informovaný o všetkých detailoch toho, čo sa stalo.

Desenfants zdôraznil, že neodstupuje, iba požiadal nadriadeného, aby ho dočasne uvoľnil zo služieb, kým sa prípad úplne nevyšetrí. Taktiež dodal, že smrť slovenského občana spôsobená postupom policajtov sa ho dotkla.

Na záberoch z letiska v Charleroi bolo vidieť, ako policajný dôstojník sedí na hrudi slovenského občana. Podľa portálu BBC News policajt tlačil na hrudný kôš zadržaného osemnásť minút. „Je to nezmyselné a úplne šokujúce,“ povedal pre VTM belgický minister spravodlivosti Koen Geens. Podľa šéfa tamojšieho rezortu vnútra Pietera De Crema bol zákrok neprimeraný. Dodal, že bude potrebné objasniť okolnosti a vyšetrovanie stále pokračuje.

Slovákovi vo februári 2018 odopreli nástup na palubu lietadla po tom, ako sa nepreukázal letenkou a správal sa násilne. Údajne sotil do letušky, lebo si nemohol sadnúť na ním zvolené sedadlo. Kapitán lietadla odmietol vzlietnuť, kým nezasiahla privolaná letisková polícia. Chovanec vlastnil spoločnosť, ktorá najímala slovenských robotníkov na belgické stavby a medzi krajinami cestoval pravidelne.

Policajti ho po zadržaní odviedli do záchytnej cely na letisku, kde udieral hlavou do steny, až začal krvácať. Vtedy „strážcovia zákona“ zasiahli opäť, položili ho na posteľ a zabránili mu v pohybe, pričom jeden policajt na ňom sedel a ostatní sa na tom zabávali. Ďalší z policajtov počas incidentu dokonca hajloval. Po tomto zásahu Slovák utrpel infarkt myokardu a bol prevezený do nemocnice. Tam upadol do kómy, z ktorej sa už neprebral. Prípad však doteraz nie je súdne uzavretý a miestne noviny Het Laatse Nieuw sa dostali k záberom, ktoré ukazujú nešetrné zaobchádzanie s Chovancom v letiskovej väzbe.

Vdova po slovenskom občanovi Henrieta pre spomenuté periodikum uviedla, že vyšetrovanie podľa nej trvá príliš dlho. Minister spravodlivosti Geens však povedal, že ho spomalila pandémia koronavírusu. Obhajoba navyše požiadala o ďalšie vyšetrovacie úkony. „Chcem vedieť, čo sa stalo a prečo sa polícia takto správala,“ vyhlásila manželka Jozefa Chovanca pre Het Laatse Nieuw, jej slová citoval web BBC News. Členovia rodiny nepoznajú dôvod správania u zosnulého príbuzného. Pitva však odhalila, že nebol pod vplyvom drog ani alkoholu. „S mojím manželom sa, zdá sa, niečo dialo. Necítil sa dobre, ale polícia ho celú noc ignorovala. Keď policajti zbadali krv, mali mu dať prvú pomoc. Namiesto toho na ňom sedeli a nemohol poriadne dýchať,“ dodala.

Miestne médiá to prirovnávajú k smrti Georgea Floyda, ktorému v máji 2020 policajt kolenom tlačil na krk takmer osem minút napriek výzvam, že nemôže dýchať. Jeho smrť vyvolala v Spojených štátoch aj inde vo svete veľké protesty proti rasizmu a policajnému násiliu.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA