Sociálne siete

ZAHRANIČIE

EMA neodporúča ivermektín, ktorý dočasne povolili Česko a Slovensko

Lieky s ivermektínom nie sú v EÚ povolené na použitie v súvislosti s ochorením COVID-19.

Zverejnené:

Upravené: 22. marca 2021 o 15:28

352

lieky
Ilustračná snímka, foto: Unsplash/ HalGatewood.com

REKLAMA

SITA

BRATISLAVA – Európska lieková agentúra (EMA) po preskúmaní najnovších údajov neodporúča použitie ivermektínu pri prevencii a liečbe ochorenia COVID-19. Informovala o tom oficiálna webstránka EMA.

Podľa EMA výsledky klinických štúdií na používanie ivermektínu pri COVID-19 boli rôzne. Niektoré nepreukázali žiadny úžitok a iné hlásili iba možný prínos pri prevencii a liečbe. Dostupné dáta však podľa EMA nepodporujú jeho použitie proti COVID-19 mimo klinických testov.

V Európskej únii (EÚ) existujú tabletky i kožné prípravky obsahujúce ivermektín na liečbu niektorých parazitických ochorení, resp. ošetrenie pokožky, napríklad pri ružovke. Ivermektín je tiež povolený na veterinárne použitie pre viacero druhov zvierat na vnútorné a vonkajšie parazity.

Lieky s ivermektínom nie sú v EÚ povolené na použitie v súvislosti s ochorením COVID-19. EMA navyše nedostala žiadnu žiadosť o schválenie takého použitia. Česko a Slovensko však dočasne povolili používanie lieku na účely liečby COVID-19 v rámci svojich vnútroštátnych právnych predpisov.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA