Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Erdogan po Putinovi hovoril so Zelenským o „obilnom koridore“

Zverejnené:

Upravené: 11. júla 2022 o 19:06

874

Zdroj: quotidianodelsid.it

REKLAMA

Globalnews

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan mal v pondelok telefonický rozhovor s  Volodymyrom Zelenským o rozsiahlej ruskej invázii a probléme vývozu obilia z Ukrajiny.

Počas rozhovoru medzi Erdoganom a prezidentom Ukrajiny Volodymyrom Zelenským sa diskutovalo o ukrajinsko-ruskej vojne a otázke vytvorenia bezpečných koridorov pre vývoz obilia do Čierneho mora.

Erdogan zdôraznil, že chce mier na Ukrajine, a povedal, že Turecko naďalej pracuje na pláne OSN na dodávky ukrajinských obilných výrobkov na svetový trh.

Turecký líder povedal, že vyriešenie vojny medzi Ukrajinou a Ruskom „v každom prípade bude diplomatické“ a ubezpečil, že Ankara je pripravená ponúknuť akúkoľvek podporu, najmä pomoc a mediáciu, v istanbulskom procese.

Erdogan tiež poďakoval prezidentovi Ukrajiny za slávnostné pozdravy, ktoré vyjadril v turečtine vo videoposolstve, ktoré zverejnil pri príležitosti Kurbana Bayrama.

EÚ odporučila druhú posilňujúcu dávku očkovania proti covidu pre ľudí nad 60 rokov

Volodymyr Zelenskyj zase povedal, že v rozhovore s Erdoganom poďakoval za sústrasť vyjadrenú ďalším pokojným obetiam ruskej agresie“ a diskutoval o dôležitosti odblokovania prístavov a obnovenia vývozu obilia.

„Musíme tiež zabrániť Rusku vyvážať naše obilie z dočasne okupovaných území,“ napísala hlava štátu na Twitteri.

Predtým turecký prezident hovoril s Vladimirom Putinom.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan 5. júla vyhlásil, že v najbližších dňoch „zintenzívni rokovania“ o odblokovaní vývozu obilia z Ukrajiny po mori a očakáva pokrok „do desiatich dní“.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba varoval pred nádejami na rýchlu dohodu o humanitárnych koridoroch pre obilie.

Stále neexistuje dohoda o tom, ako zaručiť ruskú neútočenie na Odesu z mora, ako aj na zahraničné hliadky pre civilné plavidlá.

Putin podpísal dekrét, ktorý uľahčí Ukrajincom získať ruské občianstvo

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA