Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Je známe, kedy Británia rozhodne o nástupcovi Johnsona

Zverejnené:

Upravené: 12. júla 2022 o 10:16

966

Zdroj: nau.ch

REKLAMA

Globalnews

Procedurálny výbor Konzervatívnej strany Veľkej Británie z roku 1922 prijal v pondelok zmeny v pravidlách voľby lídra, ktorých cieľom je znížiť počet kandidátov a urýchliť vyhlasovanie výsledkov. Informuje o tom portál Sky News.

Podľa nových pravidiel musí pre nomináciu člena Konzervatívnej strany získať podporu 20 poslancov (bolo ich osem) a na účasť v ďalšom kole volieb ho musí voliť 30 poslancov (takmer 10% konzervatívnej frakcie).

Nominácie budú schválené 12. júla a prvé dve kolá hlasovania sa uskutočnia 13. a 14. júla. Predseda Konzervatívnej strany by mal byť známy 5. septembra – bezprostredne po skončení letnej prestávky v parlamente. Dovtedy bude na čele Boris Johnson.

Nové pravidlá majú znížiť počet účastníkov voľby predsedu Konzervatívnej strany. Sky News odhaduje, že z 11 konzervatívcov, ktorí oznámili svoj zámer kandidovať, iba dvaja získali podporu 20 kolegov a iba jeden (Rishi Sunak) má 30.

Erdogan po Putinovi hovoril so Zelenským o „obilnom koridore“

Počas voľby predsedu Torysy v roku 2019 sa volieb zúčastnilo 10 kandidátov a o víťazovi sa rozhodlo po šiestich kolách hlasovania. Teraz, ako sa očakávalo, sa tento proces zníži.

V Británii sa konajú vnútrostranícke voľby konzervatívcov, ktoré nahradia Borisa Johnsona. V súčasnosti sa do boja zapája 11 kandidátov, medzi ktorými sa k poslednému pridala aj ministerka zahraničných vecí Liz Trussová.

Podľa stávkových kancelárií vedie bývalý šéf ministerstva financií Rishi Sunak po oznámení svojej kandidatúry a zostáva na čele dodnes.

EÚ odporučila druhú posilňujúcu dávku očkovania proti covidu pre ľudí nad 60 rokov

 

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA