Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

EÚ a Ukrajina budú vzájomne uznávať a vykonávať svoje rozsudky

Zverejnené:

Upravené: 24. apríla 2023 o 14:11

250

Zdroj: Pixabay.com

REKLAMA

Globalnews

EÚ podnikla krok smerom k nadviazaniu zmluvných vzťahov s Ukrajinou s cieľom uznávať a vykonávať rozsudky Európskej únie a Ukrajiny v občianskych a obchodných veciach.

„Rada EÚ sa dnes dohodla na nadviazaní zmluvných vzťahov s Ukrajinou v rámci Haagskeho dohovoru o uznávaní a výkone cudzích rozsudkov v občianskych a obchodných veciach,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Takzvaný Dohovor o výkone rozsudkov uzavretý v roku 2019 je medzinárodnou zmluvou, ktorá zaväzuje zmluvné štáty uznávať a vykonávať rozsudky vydané v občianskych alebo obchodných veciach v iných členských štátoch.

V roku 2022 Ukrajina dohovor ratifikovala. Podľa dokumentu budú zmluvné vzťahy medzi Ukrajinou a EÚ nadviazané od 1. septembra 2023, ak proti tomu žiadna zo strán nebude namietať.

Členské štáty Európskej únie sú presvedčené, že neexistujú žiadne zásadné prekážky, napríklad v súvislosti s nezávislosťou a účinnosťou súdnictva, bojom proti korupcii alebo dodržiavaním základných práv, ktoré by mohli EÚ brániť v nadviazaní zmluvných vzťahov s Ukrajinou.

Dnešným rozhodnutím sa dohovor stane dôležitým nástrojom na uľahčenie medzinárodného obchodu.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA