Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Čína tvrdí, že rešpektuje suverenitu všetkých bývalých sovietskych štátov

Zverejnené:

Upravené: 24. apríla 2023 o 13:10

286

Zdroj: Pixabay.com

REKLAMA

Globalnews

Čína v pondelok vyhlásila, že rešpektuje suverénny štatút štátov všetkých bývalých sovietskych krajín po tom, čo veľvyslanec Pekingu vo Francúzsku svojím rozhovorom vyvolal pobúrenie v Európe.

Informoval o tom hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Mao Ning, ktorého citovala agentúra AFP.

„Čína rešpektuje štatút suverénneho štátu zúčastnených republík po rozpade Sovietskeho zväzu,“ povedala.

Hovorkyňa ubezpečila, že ČĽR „rešpektuje suverenitu, nezávislosť a územnú celistvosť všetkých krajín a podporuje ciele a princípy Charty OSN“.

„Po rozpade Sovietskeho zväzu bola Čína jednou z prvých krajín, ktoré nadviazali diplomatické vzťahy s príslušnými štátmi,“ dodala hovorkyňa čínskeho ministerstva.

Poznamenala tiež, že niektoré médiá nesprávne interpretujú postoj Číny k ukrajinskej otázke a „zasievajú nezhody“ vo vzťahoch medzi „Čínou a relevantnými krajinami“.

Pripomeňme, že čínsky veľvyslanec Lu Shae v rozhovore vyjadril názor, že krajiny bývalého ZSSR „nemajú skutočné postavenie v medzinárodnom práve, pretože neexistuje žiadna medzinárodná dohoda, ktorá by špecifikovala ich štatút suverénnej krajiny„.

Povedal tiež, že otázka územnej príslušnosti Ruskom okupovaného Krymu „závisí od toho, ako vnímať problém“ a že polostrov „pôvodne patril Rusku“.

Niekoľko európskych hlavných miest označilo tieto vyhlásenia za neprijateľné a vyzvalo Peking, aby sa vyjadril k slovám veľvyslanca, a pobaltské štáty si predvolali čínskych veľvyslancov.

Ukrajinský veľvyslanec vo Francúzsku Vadym Omelčenko ostro reagoval na vyhlásenia čínskeho diplomata.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA