Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Európska komisia komentovala Putinove jadrové plány pre Bielorusko: Ak sa tak stane, následky budú

Zverejnené:

Upravené: 27. marca 2023 o 14:56

351

Zdroj: skalaradio.com

REKLAMA

Globalnews

Európska únia bude určite reagovať, ak Rusko zrealizuje ohlásené plány na rozmiestnenie jadrových zbraní v Bielorusku, ale zatiaľ čaká na komentár bieloruskej strany.

Povedal to zástupca Európskej komisie pre otázky zahraničnej politiky Peter Stano.

Stano dostal otázku, aké sankcie EÚ by mohli byť v reakcii na rozmiestnenie taktických jadrových zbraní Ruskom v Bielorusku a či EÚ plánuje uplatniť sankcie v predstihu.

„Ako povedala vysoká predstaviteľka EÚ, ak sa to stane, bude to mať následky,“ odpovedal hovorca.

Poznamenal, že otázka sankcií je v kompetencii členských štátov a úradníci Európskej komisie zvyčajne nemôžu zverejniť podrobnosti skôr, ako ich krajiny schvália.

„Sme pripravení na všetky scenáre a prehodnocujeme našu pripravenosť na vývoj udalostí… Po prvé, je veľmi dôležité zahodiť tieto vyhlásenia a tiež si vypočuť, čo povie bieloruská strana, Lukašenkov režim, ktorý je už spolupáchateľom tejto barbarskej nezákonnej agresie. Ale, samozrejme, pôjde o eskaláciu, vytvorí hrozbu pre bezpečnosť Európy a nezostane bez reakcie členských štátov,“ dodal Peter Stano.

Pripomeňme, že ruský prezident Vladimir Putin 27. marca povedal, že taktické jadrové zbrane budú rozmiestnené v Bielorusku do júla a porovnal svoje vlastné jadrové plány s rozmiestnením amerických zbraní v Európe. Trval na tom, že Rusko neporuší svoje sľuby o nešírení jadrových zbraní.

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell označil tieto plány za hrozbu pre európsku bezpečnosť a NATO označilo ruskú jadrovú rétoriku za „nebezpečnú a nezodpovednú“.

Spojené štáty poznamenali, že nevidia žiadne známky toho, že by sa Rusko pripravovalo na použitie jadrových zbraní.

Ministerstvo zahraničných vecí Ukrajiny požadovalo okamžité zvolanie mimoriadneho zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN a očakáva účinné kroky proti jadrovému vydieraniu Kremľa zo strany Spojeného kráľovstva, Číny, Spojených štátov a Francúzska.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA