Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Európska únia požičia Ukrajine 18 miliárd eur, rozhodli veľvyslanci

Zverejnené:

Upravené: 13. decembra 2022 o 14:04

411

Zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Veľvyslanci krajín Európskej únie sa v pondelok večer zhodli na spoločnej pôžičke 18 miliárd eur pre Ukrajinu a globálnej pätnásťpercentnej dani pre veľké nadnárodné firmy.

Na Twitteri to oznámilo české predsedníctvo Rady EÚ. Maďarsko, ktoré obe dohody dlhodobo blokovalo, stiahlo veto pri súbežnom rokovaní o svojich peniazoch z únijných fondov.

Podľa diplomatického zdroja zmrazí európsky blok Budapešti namiesto 7,5 miliardy eur navrhnutých Európskou komisiou približne 6,3 miliardy eur. Schváli aj maďarský plán obnovy, na základe ktorého môže krajina dostať 5,8 miliardy eur.

Jednotlivé body dohody musia formálne potvrdiť členské štáty, aby nadobudli platnosť. Maďarsko by prvé peniaze malo dostať v januári.

Europoslanci odvolali Kailiovú z funkcie podpredsedníčky, kvôli podozreniu z korupcie

Summit EÚ

Predovšetkým dianiu na Ukrajine sa bude venovať na štvrtok chystaný pravidelný summit Európskej únie v Bruseli, uviedol v pozvánke lídrom členských krajín predseda Európskej rady Charles Michel. Témami vrcholného stretnutia bude aj energetika, vzťahy so Spojenými štátmi či migrácia.

Súčasná situácia na Ukrajine, ktorá už niekoľko týždňov čelí ruským vzdušným útokom proti svojej energetickej infraštruktúre, podľa Michela vyžaduje od EÚ zodpovedajúcu reakciu, vrátane pripravenosti na možnú humanitárnu krízu. „Je tiež potrebné viesť vecnú debatu o tom, ako zaistiť udržateľnosť našej vojenskej a finančnej podpory Ukrajine,“ napísal Michel.

Jednodňový samit by mal takisto zhodnotiť pokrok, ktorý členské štáty dosiahli z hľadiska zaistenia bezpečnosti dodávok energetických surovín a zníženia ich cien pre občanov a podniky.

EÚ musí podľa predsedu Európskej rady koordinovane zvládnuť nielen „energetický šok“ vyvolaný ruskou inváziou na Ukrajinu, ale aj pomocou inovácií a úspor zabezpečiť, aby podniky Únie boli z dlhodobého hľadiska konkurencieschopné.

Lídri budú diskutovať aj o vzťahoch EÚ s USA, najmä s ohľadom na bezpečnostnú a hospodársku spoluprácu. Strategická debata sa povedie aj o južnom susedstve a západnom Balkáne, a to aj z pohľadu ilegálnej migrácie.

Na Bahamách zatkli zakladateľa kryptomenovej burzy FTX, čaká ho súd

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA