Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Na Bahamách zatkli zakladateľa kryptomenovej burzy FTX, čaká ho súd

Zverejnené:

Upravené: 13. decembra 2022 o 13:53

830

Zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Úrady na Bahamách na základe americkej žiadosti zadržali Sama Bankmana-Frieda, zakladateľa a riaditeľa americkej kryptomenovej burzy FTX, ktorá minulý mesiac zbankrotovala. 

Oznámili to tlačové agentúry s odvolaním sa na newyorského federálneho prokurátora Damiana Williamsa. Ten tiež avizoval , že budú oznámené nové informácie ohľadom trestného stíhania Sama Bankmana-Frieda. Ten má byť podľa bahamskej polície v utorok predvedený pred súd na karibskom ostrove.

Bývalý šéf FTX už mesiac vystupuje v médiách, hoci mu hrozí súdny proces kvôli podvodu po pozoruhodnom krachu firmy, oceňovanej na začiatku roka na 32 miliárd dolárov, poznamenala agentúra AFP.

Generálny prokurátor Baham Ryan Pinder predpokladá, že Spojené štáty požiadajú o vydanie zadržaného tridsiatnika. Zverejnené komuniké tiež cituje vyjadrenie bahamského premiéra Philipa Davisa, že obe krajiny zdieľajú záujem vyvodiť zodpovednosť voči osobám spätým s FTX, ktoré zrejme zradili dôveru verejnosti a porušili zákon. Bahamy povedú vlastné vyšetrovanie.

Sam Bankman-Fried mal dnes vystúpiť pred výborom Snemovne reprezentantov, rovnako ako nový šéf FTX John Ray, ktorý bankrot pripísal „úplnému zlyhaniu“ bývalého vedenia.

Úrady sa snažia objasniť úlohu Bankmana-Frieda v bankrote FTX, ktorý otriasol celým odvetvím kryptomien. Americká kryptomenová burza FTX vyhlásila bankrot v novembri. Prinútila ju k tomu kríza likvidity, ktorá klientov pripravila minimálne o miliardu dolárov, ako nedávno uviedla agentúra Reuters. Bankman-Fried pripustil, že pri konaní pochybil a že nedokázal pádu FTX zabrániť. Odmietol ale, že chcel niekoho podviesť.

Europoslanci odvolali Kailiovú z funkcie podpredsedníčky, kvôli podozreniu z korupcie

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA