Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Európsky parlament schválil program strategických a inovatívnych investícií InvestEU

Program by mal zmobilizovať 400 miliárd eur, ktoré by mali byť v rokoch 2021 – 2027 preinvestované v celej Európskej únii.

Zverejnené:

Upravené: 10. marca 2021 o 10:48

219

europska unia
Ilustračná snímka, foto: Unsplash,Markus Spiske

REKLAMA

SITA

BRATISLAVA – Európsky parlament (EP) v utorok schválil nový program InvestEU, ktorého cieľom je zmobilizovať verejné a súkromné investície a zjednodušiť prístup k ich financovaniu. Program by mal pomocou záruky vo výške 26 miliárd eur v bežných cenách, ktorá je vyčlenená v rozpočte Európskej únie (EÚ), zmobilizovať 400 miliárd eur. Tie by mali byť v rokoch 2021 – 2027 preinvestované v celej únii. V tlačovej správe o tom informovala tlačová atašé EP na Slovensku Ivana Janíková.

Predbežnú dohodu vyjednávačov Európskeho parlamentu a Rady EÚ o pravidlách fungovania nového investičného programu schválili poslanci v pomere hlasov 496 za, 57 proti a 144 sa zdržalo hlasovania.

InvestEU je súčasťou balíka obnovy EÚ pre budúce generácie s rozpočtom 750 miliárd eur a má podporovať strategické, udržateľné a inovatívne investície a pomôcť riešiť zlyhania trhu, suboptimálne investičné situácie a nedostatok investícií v cieľových sektoroch. Zameria sa na podporu strategických investícií do produkcie farmaceutických výrobkov a zdravotníckych pomôcok a potrieb, komponentov a zariadení pre informačné a komunikačné technológie v EÚ či na podporu malých a stredných podnikov, ktoré tvrdo zasiahla pandémia a hrozí im preto platobná neschopnosť. Tiež pomôže pri financovaní udržateľných projektov s dokázateľne pozitívnym sociálnym vplyvom a vplyvom na životné prostredie a klímu. Do roku 2027 by mal pritom InvestEU vyčleniť minimálne 30 % finančných prostriedkov EÚ na splnenie klimatických cieľov.

Približne 38 % zo záruky z únijného rozpočtu pripadne na udržateľnú infraštruktúru, 25 % na výskum, inovácie a digitalizáciu, 26 % na malé a stredné podniky a zhruba 11 % na sociálne investície a zručnosti. Európsky investičný fond (EIF), ktorý prispeje k realizácii programu InvestEU, získa navyše dodatočnú sumu 375 miliónov eur.

Nariadenie musí po EP schváliť ešte Rada EÚ. Do platnosti vstúpi dvadsať dní po jeho uverejnení v Úradnom vestníku EÚ.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA