Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Pentagon predĺžil nasadenie Národnej gardy v Kapitole

Národná garda bude vo Washingtone najmenej do 23. mája.

Zverejnené:

Upravené: 10. marca 2021 o 15:12

339

Lloyd Austin
Na snímke americký minister obrany Lloyd Austin (vpredu), foto: SITA/AP Photo/Patrick Semansky)

REKLAMA

SITA

WASHINGTON – Americký minister obrany Lloyd Austin formálne schválil predĺženie nasadenia Národnej gardy v Kapitole Spojených štátov. Pentagon v utorok informoval, že približne 2 300 príslušníkov gardy bude naďalej poskytovať ochranu vo Washingtone do 23. mája, a to na žiadosť kapitolskej polície.

V súčasnosti je vo Washingtone zhruba 5 100 členov Národnej gardy, pričom by odtiaľ mali odísť tento víkend. Zatiaľ nie je jasné, či tam niektorí zostanú, než prídu ich kolegovia, absolvujú výcvik a usadia sa tam.

Žiadosť o predĺženie prítomnosti Národnej gardy vo Washingtone sa minulý týždeň stretla s opozíciou od niektorých guvernérov, ktorí nechceli nasadiť svoje jednotky na dlhší čas. Podľa nemenovaných predstaviteľov z oblasti obrany sa však zdá, že svoju ochotu pomôcť už prejavilo dosť štátov.

Rozhodnutie predĺžiť nasadenie Národnej gardy podľa agentúry AP zdôrazňuje obavy o bezpečnosť v Kapitole, ktorý bol v januári dejiskom nepokojov, ktoré zanechali päť mŕtvych. Bezpečnostné zložky zostávajú vo zvýšenej pohotovosti pre informácie od spravodajských služieb o možných hrozbách pre kapitol zo strany milícií.

Krátko po nepokojoch v Kapitole nasadili vo Washingtone zhruba 26-tisíc príslušníkov Národnej gardy, čo do minulého piatka stálo takmer 500 miliónov dolárov. Pentagon uviedol, že predstavitelia obrany budú spolupracovať s kapitolskou políciou na postupnom znižovaní počtu príslušníkov Národnej gardy potrebných v meste.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA