Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Európu zasiahla tuhá zima, mrzne a sneží od Arktídy po Istanbul

Vrstva snehu v tureckom Istanbule ochromila dopravu v celom meste.

Zverejnené:

Upravené: 18. januára 2021 o 18:00

251

large sneh ddfaca
ZDROJ: SITA/AP Photo/Ennio Leanza/Keystone

REKLAMA

18. január 2021 05:54 SITA, redakcia

VARŠAVA – Väčšiu časť Európy zasiahla extrémna zima. Mrazivé teploty spôsobili prasknutie železničných koľají v Poľsku, snehová nádielka prikryla turecký Istanbul a v Nemecku sa čerstvý sneh pričinil o mnoho popadaných stromov a dopravných nehôd.

V niektorých poľských oblastiach poklesli teploty počas noci na mínus 28 stupňov Celzia. Bola to najchladnejšia noc v Poľsku v priebehu ostatných 11 rokov. Mnoho vlakov v pondelok meškalo v dôsledku prasklín na koľajniciach na dvoch varšavských železničných staniciach.

Práve vo Varšave zaznamenali prudký nárast hladiny smogu, keďže silné mrazy spôsobili nárast spaľovania uhlia vyrábajúceho teplo. Úroveň smogu bola dokonca taká vysoká, že radnica vyzvala obyvateľov mesta, aby sa zdržiavali v interiéri.

V susednom Česku mali najchladnejšiu tohtoročnú noc, keď teplota na mnohých miestach klesla pod mínus 20 stupňov Celzia. Podľa Českého hydrometeorologického ústavu bolo najmrazivejšie, až mínus 27 stupňov Celzia, v Orlických horách – asi 160 kilometrov východne od Prahy.

Vrstva snehu v tureckom Istanbule ochromila dopravu v celom meste. Podobná situácia bola taktiež v Nemecku, kde nápor snehu nevydržali desiatky stromov. Čerstvý sneh a šmykľavé vozovky výrazným spôsobom prispeli k niekoľkým dopravným nehodám. Pri jednej z nich na juhozápade krajiny zahynul človek po tom, ako jeho auto narazilo do snehového záveja.

Výrazne chladné počasie evidovali aj na severe Európy. Najchladnejšie teploty v súlade s predpokladmi zaznamenali v arktických regiónoch. Nórsky meteorologický inštitút v pondelok vtipne zahlásil, aby „všetci milovníci pletenia poslali vlnené oblečenie priateľom na severe“.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA