Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Facebook zablokoval austrálskym používateľom prezeranie a zdieľanie spravodajského obsahu

Ľudia nachádzajúci sa mimo územia Austrálie taktiež nemôžu čítať alebo mať prístup k austrálskemu spravodajskému obsahu na Facebooku.

Zverejnené:

Upravené: 18. februára 2021 o 11:09

304

large facebook
Ilustračné foto, Unsplash

REKLAMA

SITA

BRATISLAVA – Spoločnosť Facebook zablokovala austrálskym používateľom možnosť zdieľania alebo prezerania spravodajského obsahu na tejto platforme. Tento krok prichádza v reakcii na navrhovanú právnu úpravu, podľa ktorej by technologickí giganti mali platiť za spravodajský obsah. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

Ľudia nachádzajúci sa mimo územia Austrálie taktiež nemôžu čítať alebo mať prístup k austrálskemu spravodajskému obsahu na Facebooku. Vláda u „protinožcov“ tento krok kritizovala a uviedla, že uvedená spoločnosť týmto demonštrovala obrovskú trhovú silu sociálnych médií.

Google a Facebook bojujú proti spomenutému zákonu, keďže podľa nich neodráža skutočné fungovanie internetu a nespravodlivo „pokutuje“ ich platformy. Na rozdiel od Facebooku však Google v ostatných dňoch podpísal platobné dohody s tromi významnými austrálskymi médiami.

Facebook argumentuje, že austrálskym vydavateľom vlani sprostredkovaním obsahu pomohol zarobiť približne 407 miliónov austrálskych dolárov (zhruba 261 miliónov eur), pričom zisk spoločnosti zo správ publikovaných na platforme bol údajne iba minimálny.

zdroj: https://www.bbc.com/news/world-australia-56099523

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA