Sociálne siete

ZAHRANIČIE

OSN pomôže v boji s ebolou v Guinei a KDR. Poskytne 15 miliónov dolárov

Krajiny sa potýkajú s novými ohniskami nákazy.

Zverejnené:

311

afrika ebola
Ilustračné foto, zdroj: SITA/AP Photo/Al-hadji Kudra Maliro

REKLAMA

SITA

NEW YORK – Organizácia Spojených národov (OSN) uvoľní 15 miliónov dolárov zo svojho fondu núdzovej pomoci na boj s ebolou v Guinei a Konžskej demokratickej republike (KDR). V utorok to oznámil šéf núdzovej pomoci OSN Mark Lowcock. Hovorca OSN Stéphane Dujarric vysvetlil, že peniaze pomôžu obom krajinám v reakcii na nové ohniská nákazy a tiež pomôžu pripravenosti susedných krajín. O rozdelení financií rozhodnú v nadchádzajúcich dňoch po tom, ako dostanú viac informácií z terénu.

Dujarric vysvetlil, že ohnisko v KDR je „v rovnakej oblasti ako desiata epidémia eboly v krajine, ktorá si od augusta 2018 do júna 2020 vyžiadala viac ako 2 200 životov“.

V Guinei potvrdili ebolu po prvý raz od roku 2016, keď sa tam skončila ostatná epidémia. Západoafrická krajina oficiálne vyhlásila epidémiu eboly po tom, čo tam zaznamenali prinajmenšom tri úmrtia v dôsledku nákazy vírusom a potvrdili jeho prítomnosť u ďalších štyroch ľudí.

Susedná Libéria a Sierra Leone vyhlásili pre situáciu v Guinei výstrahu. Tieto tri krajiny bojovali s ebolou počas epidémie z rokov 2013 – 2016, ktorá sa začala práve v Guinei a vyžiadala si viac ako 11 300 mŕtvych.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA