Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Francúzsko-nemecký výrobca zbraní vytvorí podnik na Ukrajine

Zverejnené:

Upravené: 23. marca 2024 o 14:54

151

Zdroj: Newsbook.com

REKLAMA

Globalnews

Francúzsko-nemecká skupina zbrojárskych spoločností KNDS vytvorí novú dcérsku spoločnosť, ktorej výroba sa bude nachádzať na Ukrajine.

Informoval o tom portál Bloomberg.

Po rokovaniach medzi nemeckým ministrom obrany Borisom Pistoriusom a francúzskym ministrom obrany Sébatien Lecornu v Berlíne vyšlo najavo, že KNDS – ktorá zahŕňa francúzsky Nexter a nemecký Krauss-Maffei-Wegmann – vytvorí na Ukrajine dcérsku spoločnosť na výrobu delostreleckej munície, ako aj náhradných dielov pre zbrane ich výroby, ktoré už boli prevezené na Ukrajinu.

„My, Francúzsko a Nemecko, chceme pomôcť Ukrajine, aby sa výroba munície stala sebestačnejšou,“ povedal Pistorius.

Sébastien Lecornu poznamenal, že umiestnenie výroby delostreleckých granátov bližšie k bojisku bude hrať dôležitú úlohu v logistike.

Francúzska BFMTV objasňuje, že hovoríme najmä o náhradných dieloch pre samohybné zbrane Caesar a obrnené vozidlá AMX10RC, tiež známe ako „kolesové tanky“. Po celú dobu totálnej vojny dostala Ukrajina 30 Caesarov a 38 AMX10RC a začiatkom roka Paríž oznámil plány na výrobu ďalších 78 samohybných zbraní Caesar pre Ukrajinu.

Aktualizácia prvkov delostreleckých systémov počas intenzívnej prevádzky je naliehavým problémom, pretože Caesar vyžaduje dodatočnú údržbu po každých približne 2000 kolách a intenzita jeho operácie v rusko-ukrajinskej vojne je veľmi vysoká. Je potrebné pravidelne vymieňať nielen hlaveň, ale aj niektoré ďalšie prvky systému.

S odvolaním sa na predstaviteľa Francúzska, ktorý hovoril pod podmienkou anonymity, publikácia dodáva, že z dlhodobého hľadiska môže výroba na Ukrajine začať vyrábať nielen diely, ale aj zbraňové systémy „od nuly“.

Lecornu a Pistorius tiež oznámili dohodu o zdieľaní bremena priemyslu pri výrobe novej generácie tankov MGCS, ktoré by v budúcnosti mali nahradiť francúzsky Leclerc a nemecký Leopard. Memorandum o tejto otázke by malo byť podpísané 26. apríla v Paríži a zmluva bude pripravená do konca roka.

Sébastien Lecornu predtým hovoril aj o plánoch prilákať francúzsku spoločnosť Delair, ktorá sa špecializuje na drony, aby spolupracovala s ukrajinským obranným priemyslom.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA