Sociálne siete

DOMOV

Na Slovensku sa koná prvé kolo prezidentských volieb

Zverejnené:

Upravené: 23. marca 2024 o 14:05

169

Zdroj: Newsbook.com

REKLAMA

Globalnews

Hlasovanie v prvom kole prezidentských volieb sa na Slovensku začalo a šancu zvíťaziť má úradujúci predseda parlamentu Peter Pellegrini, ktorého podporuje premiér, aj opozičný prozápadný kandidát Ivan Korčok.

Informovala o tom agentúra Aktuality.

Volebné miestnosti v krajine sa otvorili o 7. hodine ráno, celkovo je ich takmer šesťtisíc. Hlasovať bude možné do 22.00 h.

Pred otvorením prvých volebných miestností polícia nezaznamenala žiadne incidenty.

Slovenskí voliči si vyberajú spomedzi 11 prezidentských kandidátov, z ktorých kľúčovými súpermi sú úradujúci predseda Peter Pellegrini a opozičný kandidát Ivan Korčok, bývalý minister zahraničných vecí.

Korčok už zdieľal fotografiu svojho hlasu vo voľbách so svojou manželkou.

Na začiatku volebného súboja vyzeralo Pellegriniho víťazstvo nesporne, ale posledné prieskumy ukazujú, že Ivan Korčok má šancu vyhrať v prvom kole, ale Pellegrini by vyhral v druhom kole.

Víťazstvo Pellegriniho, koaličného partnera protiukrajinského premiéra Roberta Fica, by mu umožnilo upevniť moc v rovnakých rukách ako jeho maďarský náprotivok Viktor Orbán.

Ak Pellegrini vyhrá, bude musieť odstúpiť z postu lídra svojej strany Hlas. V takomto scenári je vysoká pravdepodobnosť, že sa táto strana jednoducho zlúči so stranou Smer-SD Roberta Fica a potom sa Fico priblíži k plnej kontrole nad parlamentnou väčšinou.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA