Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Gazprom za prvý polrok zdvojnásobil svoje zisky. Dodávky plynu do Európy sa znížili takmer o polovicu

Zverejnené:

Upravené: 27. septembra 2022 o 13:31

767

Zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Ruská plynárenská spoločnosť Gazprom za prvý polrok viac ako zdvojnásobila zisk pred úrokmi, daňami a odpismi (EBITDA) na 3,05 bilióna rubľov. Firma tiež uviedla, že priemerná vývozná cena plynu sa zvýšila viac ako 3,5-krát. Gazprom bol donedávna kľúčovým dodávateľom plynu do Európskej únie, kvôli napadnutiu Ukrajiny ale únia začala jeho plyn odmietať.

Gazprom disponuje najväčšími zásobami zemného plynu na svete a má monopol na vývoz tejto strategicky dôležitej suroviny z Ruska prostredníctvom siete plynovodov. Kontrolu nad firmou má Kremeľ.

Gazprom v auguste oznámil, že v prvej polovici roka mal rekordný čistý zisk 2,5 bilióna rubľov. Predstavenstvo tiež odporučilo vyplatiť polročnú dividendu. Ročnú výplatu dividend firma tento rok prvýkrát od roku 1998 vynechala.

NASA testovala obranu Zeme pred vesmírnym telesom

Na začiatku mesiaca Gazprom uviedol, že dodávky ruského zemného plynu do EÚ sa od začiatku tohto roka znížili o 48 percent. Vrátane Británie klesli o 49 percent.

Vlani Gazprom svojim hlavným zákazníkom v zahraničí, vrátane Európy, Turecka a Číny a bez bývalých členských krajín Sovietskeho zväzu, dodal celkom 185,1 miliardy metrov kubických plynu. To bolo o 3,2 percenta viac ako v roku 2020, ale menej ako v rokoch 2018 a 2019, keď sa vývoz pohyboval okolo 200 miliárd metrov kubických.

Gazprom na konci augusta kvôli údržbe opäť prerušil dodávky plynovodom Nord Stream 1, ktorý je hlavnou trasou na prepravu ruského zemného plynu do Európskej únie. Firma uviedla, že plynovod zostane mimo prevádzky, kým neodstráni závady na turbíne.

Nespresnila ale, kedy by sa tak mohlo stať. Nemecká vláda tvrdí, že Gazprom technické problémy len predstiera.

„NATO prehryzne použitie akejkoľvek zbrane.“ Medvedev pohrozil jadrovou apokalypsou

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA