Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Generálny tajomník NATO: Rusko plánuje nové ofenzívy, takže Ukrajina potrebuje viac tankov a zbraní

Zverejnené:

Upravené: 25. januára 2023 o 12:48

628

REKLAMA

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vyzval členov Aliancie, aby posilnili podporu Kyjeva vrátane tankov a inej ťažkej techniky.

Povedal to v rozhovore pre nemecké vydanie Welt.

Nič nenasvedčuje tomu, že by prezident Putin zmenil svoj cieľ ovládnuť Ukrajinu. Nič nenasvedčuje tomu, že sa pripravuje na mier. Je pripravený obetovať desaťtisíce ruských vojakov v tejto absolútne neopodstatnenej vojne. Zmobilizovala viac ako 200 000 vojakov, plánuje ešte viac mobilizovať a aktívne pracuje na získaní ďalších zbraní z iných autoritárskych štátov, ako sú Irán a Severná Kórea. Vieme, že Rusko plánuje nové ofenzívy, a my na ne musíme byť pripravení. Preto je také dôležité, aby sme naďalej posilňovali našu podporu Ukrajine,“ povedal Stoltenberg.

Podľa neho väčšina vojen končí za rokovacím stolom, ale to, čo môže Ukrajina v takýchto rokovaniach dosiahnuť, je neoddeliteľne spojené s vojenskou situáciou.

„Preto, ak chceme nájsť riešenie, v ktorom Ukrajina prežije ako suverénna a slobodná krajina, potom je potrebné konať teraz. Pre Ukrajinu je absolútne nevyhnutná ťažšia technika. Preto vítam akékoľvek oznámenie o dodávkach hlavných bojových tankov na Ukrajinu,“ uviedol generálny tajomník.

Stoltenberg je tiež presvedčený, že v súčasnosti je riziko, že Rusko použije jadrové zbrane, nízke.

„Ruská jadrová rétorika je však absolútne nezodpovedná. Je to nebezpečné. Rusko by malo vedieť, že jadrovú vojnu nemožno nikdy vyhrať, a preto by sa nikdy nemala rozpútať. Samozrejme, veľmi pozorne sledujeme, čo Rusko robí, a doteraz sme nezaznamenali žiadne zmeny v ruských jadrových silách. Ak by to tak bolo, určite by sme reagovali,“ povedal.

Na otázku, kedy sa vojna na Ukrajine skončí, Stoltenberg odpovedal: „Nikto nevie, kedy sa táto vojna skončí. Vieme však, že ak chcete zajtra mier, musíte Ukrajinu podporiť už dnes. Znie to čudne, ale cesta k mieru vedie cez dodávku zbraní.“

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA