Sociálne siete

ZAHRANIČIE

GRÉCKO: Vedúci predstavitelia strany Zlatý úsvit zostávajú vo väzení

Zverejnené:

Upravené: 28. januára 2021 o 0:11

197

large zlaty usvit fasizmus neonacizmus nestandard dcdf

REKLAMA

22. október 2020 15:30 SITA, redakcia

ATÉNY 22. októbra (SITA/AP) – Vedúci predstavitelia gréckej extrémistickej strany Zlatý úsvit zostanú vo väzení. Rozhodol o tom vo štvrtok grécky súd. V prípade piatich členov zo skupiny osemnástich bývalých poslancov parlamentu, ktorí čelili menej závažným obvineniam, súd schválil pokračovanie stíhania na slobode. Trojčlenný sudcovský panel rozhodoval na základe podnetu od prokurátora, ktorý žiadal, aby boli prepustení z väzby, kým o ich vine nerozhodne odvolací súd. Z väzenia odíde aj manželka predsedu strany Nikosa Michaloliakosa. Odsúdení majú zákaz vycestovať z krajiny. Každý z nich musí zaplatiť kauciu vo výške 20-tisíc eur, platí aj povinnosť hlásiť sa dvakrát do mesiaca miestnym úradom.

Predseda strany Zlatý úsvit Nikos Michaloliakos a ďalší šiesti zákonodarcovia dostali tento mesiac trest v podobe 13 rokov za mrežami, zvyšnému z ôsmich popredných členov strany vymerali 10-ročný trest. Súd predtým rozhodol, že strana funguje ako zločinecká organizácia.

Strana Zlatý úsvit bola založená v 80. rokoch ako neonacistická organizácia. Počas desaťročnej finančnej krízy v krajine získavala na popularite a v parlamentných voľbách pred piatimi rokmi dokonca skončila na treťom mieste. Jej obľúbenosť však postupne upadala a vlani sa nedostala do parlamentu.

Celkovo 7. októbra odsúdili 57 členov a spolupracovníkov strany, najmä za účasť na uskutočňovaní alebo plánovaní násilných útokov. Súd sa v procese zaoberal štyrmi prípadmi: smrteľným bodnutím gréckeho rappera Pavlosa Fyssasa v roku 2013, fyzickými útokmi na egyptských rybárov v roku 2012 a ľavicových aktivistov v roku 2013 a fungovaním Zlatého úsvitu ako zločineckej organizácie.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA