Sociálne siete

ZAHRANIČIE

ČR: Babiš požiadal Prymulu aj Faltýnka o rezignáciu

Zverejnené:

Upravené: 28. januára 2021 o 0:10

261

large crop  ksan fffbb

REKLAMA

23. október 2020 12:30 SITA, redakcia

BRATISLAVA 23. októbra (SITA) – Český premiér Andrej Babiš požiadal o rezignáciu ministra zdravotníctva Romana Prymulu a prvého podpredsedu hnutia ANO Jaroslava Faltýnka pre ich stredajšie nočné stretnutie v reštaurácii, ktorým porušili niekoľko protipandemických opatrení. V prípade, že by to neurobili sami, tak by navrhol Prymulovo odvolanie a Faltýnka zo straníckej funkcie zosadí sám. Informujú o tom portály Novinky.cz a iDNES.cz.

„Je to pre mňa absolútny šok. Nechápem, keď požadujeme od ľudí, aby dodržiavali pravidlá, nosili rúška, dokonca aj v aute, a komplikujeme život ľudí tým, že sme zatvorili reštaurácie a obchody, obmedzujeme ľudí v pohybe, tak musíme ísť príkladom,“ povedal český predseda vlády a tiež uviedol, že ho to velice mrzí a všetkým sa ospravedlňuje.

Premiér už so svojím rozhodnutím oboznámil prezidenta Miloša Zemana. Prezident však o tom vyjadril určité pochybnosti. Politici sa stretnú v Lánoch o 16:00, uvádzajú Novinky.

Prymula v rozhovore pre týždenník Respekt svoje pochybenie zľahčoval, uviedol však, že je pripravený odstúpiť, ak si to bude chcieť verejnosť. Ministra po zverejnení fotoreportáže spomínaného stretnutia v denníku Blesk vyzvalo v piatok ráno na rezignáciu viacero opozičných politikov. Odstúpiť by mal tiež podľa niekoľkých ministrov z koaličnej ČSSD vrátane ministra vnútra Jana Hamáčka.

Epidemiológ Prymula sa stal ministrom zdravotníctva po tom, čo v septembri, v čase, keď sa Česko začalo potýkať s vysokým nárastom potvrdených prípadov nákazy koronavírusom, v tejto funkcii skončil Adam Vojtěch. Možného nástupcu Prymulu Babiš neoznámil, údajne však diskutoval s dvomi kandidátmi. Premiér vylúčil, že by sa do čela rezortu zdravotníctva mohol vrátiť Vojtěch.

https://www.novinky.cz/domaci/clanek/babis-vyhodil-prymulu-z-vlady-a-omluvil-se-za-nej-40340194

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/prymula-bez-rousky-v-restauraci-pokud-si-verejnost-preje-tak-rezignuji.A201023_102404_domaci_lre

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA