Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Hackeri na internete zverejnili údaje o 1,2 milióna kariet, vrátane českých

Zverejnené:

Upravené: 13. októbra 2022 o 13:53

1309

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Hackeri zverejnili na webe s názvom BidenCash údaje z 1,2 milióna platobných kariet vrátane údajov o účtoch z Česka. Väčšia časť údajov je zrejme neplatná, zhruba tretina informácií môže byť stále funkčná. Najčastejšie ide o čísla kariet, dátumy platnosti, bezpečnostné kódy CVV, mená alebo e-maily a telefónne čísla. Upozornila na to bezpečnostná firma Xevos.

Opakuje sa tak situácia z vlaňajšieho augusta, kedy ruskí hackeri zverejnili údaje k trom miliónom ukradnutých kariet z celého sveta. Hackeri zverejnili ukradnuté údaje ako promo akciu, aby nalákali prípadných záujemcov o kúpu citlivých údajov.

„Medzi ukradnutými údajmi sú preukázateľne aj prístupy k českým účtom. Hackeri údaje o kartách predávajú ďalej, takže ďalší kyberzločinci môžu s ich pomocou nakupovať on-line alebo zhotovovať predplatené darčekové karty, z ktorých sú nákupy horšie dohľadateľné. Na podozrivé transakcie banky upozorňujú, napriek tomu odporúčame slovenským klientom stratené karty čo najskôr zablokovať,“ uviedol Adam Koudela z Xevosu.

Nemecko očakáva v nadchádzajúcom roku hospodársku recesiu

Ukradnuté údaje patria k platobným kartám s dátumom exspirácie 2023 až 2026, aktívna môže byť podľa talianskej bezpečnostnej firmy D3Labs až tretina, prostredníctvom ktorej je možné teda stále nakupovať on-line. K údajom z kariet sa hackeri dostávajú pomocou phishingu, škodlivých programov, napríklad cez snímače obrazovky, alebo využívajú únik dát z firiem a inštitúcií, ktoré ich zhromažďujú, typicky napríklad z e-shopov. Ďalej im na zhromažďovanie hesiel slúžia podvodné wi-fi siete, do ktorých sa užívateľ musí prihlásiť. Rozšírenou metódou je aj takzvaný skimming, čo je v podstate riadok navyše v bankomate, ktorý umožňuje skryté čítanie údajov z platobnej karty.

Podľa hovorcu českej pobočky bezpečnostnej firmy Eset Ondreja Šafářa je zrejme časť ponúkaných údajov recyklovaná zo skorších čias a časť kariet je už zablokovaná. „BidenCash sa zrejme nedarí predávať tak dobre, ako by si predstavovali, a preto zverejnili väčšie množstvo kariet,“ povedal.

Tuzemské bankové domy sa útokom bránia. „Krádežiam platobných údajov našich klientov predchádzame v spolupráci s európskou spravodajskou službou, ktorá od decembra roku 2020 zabránila zneužitiu 922 platobných kariet a 660 prihlasovacích údajov. V rámci monitoringu táto služba tiež operuje na rôznych alternatívnych trhoviskách alebo tzv. dark webu, kde môžu byť napríklad zoznamy kradnutých kariet alebo hesiel obchodované medzi kybernetickými zločincami. Tieto transakcie sme schopní odhaliť na základe indícií, ktorými sú okrem iného kľúčové slová spojené s bankou alebo prvých šesť číslic platobných kariet identifikujúcich banku, ktorá platobnú kartu vystavila,“ dodal analytik kybernetickej bezpečnosti spoločnosti Moneta Jakub Ptáčník.

Cenu Václava Havla získal ruský opozičník Kara-Murza, ktorý spolupracoval s Nemcom

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA