Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Spoločnosť Siemens oslavuje 175 rokov od svojho vzniku

Zverejnené:

Upravené: 13. októbra 2022 o 13:52

1364

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Dňa 12. októbra 1847 začala firma Siemens výrobu ručičkových telegrafov v malej dielni zadného domového traktu v berlínskej ulici Schoeneberger Strasse.Vtedy mala iba desať zamestnancov. Dnes po 175 rokoch,pre ňu po celom svete pracuje vyše 300 tisíc ľudí.

S ročnými tržbami vo výške zhruba 62 miliárd eur sa tak jedná o jeden z najväčších technologických podnikov na svete. Werner von Siemens a strojný inžinier Johann Georg Halske dokončili oficiálne založenie spoločnosti len 11 dní pred začatím výroby, 1. októbra 1847.

Spoločnosť Siemens je od svojho založenia pre milióny ľudí oveľa viac než len zamestnávateľ. Predstavuje totiž aj ich domov a spôsob života. Do dnešného dňa vo firme pracovali približne štyri milióny ľudí po celom svete. Z geografického hľadiska zostáva najväčšou lokalitou, kde firma pôsobí, Nemecko s 85 tisícmi zamestnancov.

Počas posledných 175 rokov Siemens vytváral históriu priemyslu a technologických inovácií a pomáhal meniť každodenný život ľudí po celom svete. V roku 1847 skonštruoval Werner von Siemens ručičkový telegraf, ktorý sa neskôr stal firemným produktom číslo jeden a ktorý predstavoval jeden z najvýznamnejších vynálezov svojej doby. Vďaka využitiu elektriny totiž umožnil oveľa rýchlejší a spoľahlivejší prenos správ na dlhé vzdialenosti. Medzi týmito správami bolo aj oznámenie voľby nemeckého cisára frankfurtským národným snemom v kostole Paulskirche v roku 1849. Všetky tieto pokrokové inovácie predstavovali začiatok globálnej konektivity. Nemenej prelomovou udalosťou bol aj jeho vynález dynama v roku 1866. Táto krabica, veľkosti písacieho stroja, bola prvým prístrojom, ktorý dokázal hospodárne premeniť mechanickú energiu na elektrinu.

Nemecko očakáva v nadchádzajúcom roku hospodársku recesiu

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA