Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Halloweenské oslavy v Soule neprežilo vyše 150 ľudí, udupal ich dav

Zverejnené:

Upravené: 30. októbra 2022 o 10:24

422

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

V tlačenici pri sobotných oslavách Halloweenu v juhokórejskom hlavnom meste Soule podľa najnovších údajov zomrelo 153 ľudí, vrátane 22 cudzincov. Juhokórejský prezident Jun Sok-jol na nedeľu vyhlásil štátny smútok. Vláda podľa neho dôkladne vyšetrí príčinu nešťastia, aby sa podobná tragédia už neopakovala.

Medzi mŕtvymi boli podľa hasičov okrem iného ľudia z Číny, Iránu, Uzbekistanu a Nórska. Hasiči tiež uviedli, že 82 ľudí utrpelo zranenie. Dodali, že 19 osôb sa nachádza vo vážnom stave. Pôvodne úrady hovorili o 150 zranených.

Podľa záchranárov je možné, že sa počet obetí ešte zvýši, napísala agentúra Reuters. „V srdci Soulu sa minulú noc odohrala tragédia a nešťastie, ktoré sa nemalo stať,“ vyhlásil prezident.

Podľa hasičov sa predpokladá, že ľudia boli utlačení na smrť po tom, čo sa veľký dav okolo 22:20 miestneho času (15:20 SELČ) začal tlačiť vpred v úzkej uličke blízko hotela Hamilton, hlavného miesta večierkov v Soule.

Podľa miestnych médií sa na oslavu Halloweenu do štvrte Itewon, ktorá je známa množstvom barov a nočných klubov, zišlo približne 100 000 ľudí. Miesto je obľúbené aj medzi cudzincami žijúcimi v Južnej Kórei a turistami. Bola to prvá veľká halloweenska udalosť za posledné tri roky. Uskutočnila sa potom, čo krajina zrušila obmedzenia, ktoré mali brániť šíreniu choroby covid-19.

Úrady presnú príčinu incidentu vyšetrujú. Mnohí z návštevníkov mali na sebe masky a halloweenské kostýmy. Veľa obetí sú ženy vo veku okolo 20 rokov, uviedol šéf hasičského zboru v Soule Čche Song-pom. „Ľudia boli jeden na druhom. Niektorí strácali postupne vedomie, iní už boli zjavne mŕtvi,“ popísal situáciu Čche.

Na Mars dopadol veľký meteorit, v kráteri sú kusy ľadu, odhalila NASA

Improvizované márnice

Do ulíc bolo na ošetrenie zranených nasadených viac ako 800 záchranárov a policajtov z celej krajiny, vrátane všetkého dostupného personálu v Soule. Juhokórejský prezident Jun Sok-jol nariadil nasadenie záchranárov špecializovaných na pomoc po katastrofách. Podľa svedkov na mieste vznikali improvizované márnice. Starosta Soulu O Se-hun prerušil svoju cestu po Európe a vracia sa do vlasti, uviedla agentúra Jonhap.

Televízne zábery a fotografie z miesta udalosti ukazujú sanitné vozidlá zoradené v uliciach, kde je aj množstvo policajtov a záchranárov, ktorí prenášajú zranených na nosidlách. Je tiež vidieť, ako záchranári a chodci vykonávajú resuscitáciu ľudí ležiacich na zemi. Prvotné informácie hovorili o desiatkach ľudí „so zástavou srdca“. Agentúra AFP upozornila, že v Južnej Kórei sa bežne o zástave srdca hovorí, kým smrť oficiálne nestanoví lekár.

Sústrasť a podporu Južnej Kórei vyjadrilo množstvo zahraničných politikov, napríklad britský premiér Rishi Sunak či francúzsky prezident Emmanuel Macron.

Muž, ktorý strávil 38 rokov vo väzení za vraždu, je prepustený po tom, čo dôkazy DNA poukazujú na inú osobu

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA