Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Muž, ktorý strávil 38 rokov vo väzení za vraždu, je prepustený po tom, čo dôkazy DNA poukazujú na inú osobu

Zverejnené:

Upravené: 30. októbra 2022 o 10:14

391

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

V Spojených štátoch prepustili z väzenia muža, ktorý v ňom strávil neprávom viac ako 38 rokov. Informovala o tom dnes agentúra AP. Šesťdesiatdeväťročný černoch Maurice Hastings uviedol , že necíti horkosť a chce si teraz užívať život na slobode.

Hastingsa poslal súd v roku 1988 do väzenia na doživotie. Podľa vtedajšieho rozsudku uniesol v roku 1983 30-ročnú ženu v kalifornskom meste Inglewood, znásilnil ju a následne zastrelil. Telo sa našlo v kufri ženinho vozidla.

Hastingsovi sa podarilo na slobodu dostať vďaka práci losangelskej pobočky organizácie Innocence Project, ktorá sa venuje boju za práva odsúdených, ktorí sa podľa nej do väzenia dostali neprávom. Vlani v júni analýza DNA, o ktorú sa organizácia zasadila, preukázala, že stopy spermií z tela zavraždenej ženy nepatria Hastingsovi. V databáze sa následne podarilo zistiť, že objavené biologické stopy patrili mužovi, ktorý zomrel vo väzení pred dvoma rokmi. Odsúdený bol pritom za iné prípady únosu a znásilnenia. Väznený Hastings celý čas strávený vo väzení tvrdil, že je nevinný, a o test DNA, ktorý by to potvrdil, žiadal už od roku 2000.

„Nestojím tu ako zatrpknutý muž,“ uviedol 69-ročný Hastings v piatok na tlačovej konferencii v Los Angeles. Podľa svojich slov chce teraz hľadieť do budúcnosti a užívať si život. Okresný prokurátor George Gascón označil Hastingsovo odsúdenie v 80. rokoch minulého storočia za „strašnú nespravodlivosť“.

Rakúsko predĺži o 15 dní kontroly na hraniciach so Slovenskom kvôli nárastu migrácie

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA