Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Izrael sa musí zbaviť svojich jadrových zbraní, rozhodla väčšina Valného zhromaždenia OSN

Zverejnené:

Upravené: 31. októbra 2022 o 16:24

348

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Izrael nikdy nepriznal, že vlastné jadrové zbrane, ale rezolúcia Valného zhromaždenia OSN bola zameraná na Izrael, nie na Irán.

Izrael musí zlikvidovať všetky svoje jadrové zbrane a svoje jadrové lokality odovzdať do pôsobnosti Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu, konštatoval prvý výbor Valného zhromaždenia OSN v úvodnom hlasovaní v pomere 152 ku 5 hlasom.

Proti piatkovej rezolúcii o „riziku šírenia jadrových zbraní na Blízkom východe“ sa postavilo päť krajín: Kanada, Izrael, Mikronézia, Palau a Spojené štáty. Ďalších 24 krajín sa zdržalo hlasovania, vrátane členov Európskej únie.

Výročnú rezolúciu, ktorú Valnému zhromaždeniu OSN v New Yorku predložil Egypt, podporila Palestínska samospráva a 19 krajín vrátane Bahrajnu, Jordánska, Maroka a Spojených arabských emirátov.

Zamerané proti Izraelu, ale nie proti Iránu

Rezolúcia je z veľkej časti zameraná proti Izraelu, ktorý je považovaný za jeden z iba deviatich štátov, ktoré vlastnia jadrové zbrane. Izrael sa k vlastníctvu týchto zbraní nikdy nepriznal.

Rezolúcia konštatuje, že Izrael je jedinou krajinou na Blízkom východe a jedným z mála zo 193 členských štátov OSN, ktorý nepodpísal Zmluvu o nešírení jadrových zbraní (NPT).

Predpokladá sa, že Irán, ktorý je signatárom zmluvy, je na ceste k vývoju jadrových zbraní. Napriek tomu sa rezolúcia o Iráne nezmieňuje.

Rezolúcia znovu potvrdila „význam pristúpenia Izraela k NPT a umiestnenie všetkých jeho jadrových zariadení pod komplexné medzinárodné záruky Nancy pre atómovú energiu pri realizácii cieľa všeobecného dodržiavania zmluvy na Blízkom východe“.

Ďalej vyzvala Izrael, aby „neodkladne pristúpil k Zmluve, nevyvíjal, nevyrábal, netestoval ani inak nezískaval jadrové zbrane, zriekol sa držania jadrových zbraní a podriadil všetky svoje nebezpečné jadrové zariadenia plnému rozsahu záruk agentúry, čo je dôležité opatrenie na budovanie dôvery medzi všetkými štátmi regiónu a krok k posilneniu mieru a bezpečnosti“.

Išlo o jednu z radu rezolúcií, ktoré prvý výbor schvaľuje pred záverečným hlasovaním na pléne Valného zhromaždenia OSN neskôr v tomto roku.

Bezjadrová zóna na Blízkom východe?

Prvý výbor v piatok rovnako 170 hlasmi – vrátane Iránu – schválil výzvu na vytvorenie bezjadrovej zóny na Blízkom východe. Izrael bol jedinou krajinou, ktorá sa postavila proti tomuto textu. Štyri krajiny sa zdržali hlasovania: Spojené štáty, Cameron, Komory a Tanzánia.

V rozprave k tejto otázke na začiatku tohto mesiaca zástupca izraelského veľvyslanca pri OSN Michal Maayan uviedol, že NPT má iba taký význam, aká je úroveň jej dodržiavania, a nie je liekom na „jedinečné bezpečnostné výzvy“ Blízkeho východu.

„Štyri z piatich prípadov závažného porušenia NPT sa odohrali na Blízkom východe od jej nadobudnutia platnosti,“ vysvetlila.

„Irán už niekoľko desaťročí rýchlo rozvíja svoje nezákonné jadrové programy a v súčasnosti vlastní veľké množstvo vysoko obohateného jadrového materiálu,“ obvinila Maayanová.

„Existencia neohlásených jadrových aktivít v Sýrii zostáva relevantná a znepokojujúca, rovnako ako otvorené otázky týkajúce sa povahy a prevádzkového stavu svojich konkrétnych lokalít a materiálov v Sýrii,“ uviedla.

Nakoniec Maayanová vysvetlila, že nie je možné hovoriť o regionálnej bezpečnostnej architektúre okolo jadrovej otázky v situácii, keď krajiny Blízkeho východu neuznávajú právo Izraela na existenciu.

„Niektorí aktéri v regióne tvrdia, že na Blízkom východe je možné iniciovať komplexnú bezpečnostnú architektúru s priamym zapojením Izraela bez toho, aby bolo uznané právo Izraela na existenciu v rámci bezpečných a chránených hraníc bez toho, aby došlo k zníženiu regionálneho napätia a vybudovaniu nevyhnutnej dôvery medzi regionálnymi štátmi. … Tento postoj je neudržateľný,“ vyhlásila Maayanová.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA