Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Kongresový výbor USA odporučil obžalovať Trumpa

Zverejnené:

Upravené: 20. decembra 2022 o 10:44

329

Zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Osobitný výbor amerického Kongresu vyšetrujúci nepokoje v budove Kapitolu zo 6. januára 2021 v pondelok jednomyseľne odporučil ministerstvu spravodlivosti obžalovať bývalého prezidenta Donalda Trumpa zo štyroch zločinov vrátane napomáhania vzbure. Rozhodnutie nie je záväzné.

Výbor v pondelok uzavrel vyšetrovanie Trumpovho rokovania ako prezidenta v čase, keď jeho podporovatelia vtrhli do budovy Kapitolu, kde sa zákonodarcovia chystali potvrdiť Trumpovu volebnú porážku vo voľbách z novembra 2020. V nich zvíťazil súčasný prezident Joe Biden. Trump výsledok volieb dodnes úplne neuznal.

„Uvedomujeme si závažnosť odporúčaní, ktoré dnes vynášame. Išli sme však tam, kam nás viedli fakty a zákon. Doviedli nás sem,“ povedal člen výboru Jamie Raskin po tom, čo návrh na Trumpovu obžalobu oznámil.

Deväťčlenný výbor s demokratickou väčšinou odporučil ministerstvu spravodlivosti obžalovať nielen Trumpa, ale aj jeho povolebného poradcu a advokáta Johna Eastmana, a to celkom zo štyroch zločinov: napomáhanie vzbure, marenie úradného riadenia, sprisahania proti vláde Spojených štátov a sprisahania s cieľom urobiť nepravdivé vyhlásenie.

Putin pristál v Bielorusku. S Lukašenkom bude rokovať o bezpečnostnej situácii v regióne

Výbor svoje odporúčanie podľa kongresmanky Zoe Lofgrenovej postavil na mesiacoch vyšetrovania, počas ktorého okrem iného vypočul „stovky svedkov“ vrátane zástupcov bezpečnostných zložiek, zamestnancov vtedajšej administratívy Bieleho domu i ľudí inak blízkych Trumpovi. Biely dom uviedol, že 6. január 2021 bol najväčším útokom na americkú demokraciu.

Stúpenci exprezidenta Trumpa vtrhli do budovy Kapitolu 6. januára 2021, necelé dva mesiace po tom, čo Trump prehral v prezidentských voľbách. Trumpov postoj, že mu „voľby boli ukradnuté“, prevzali aj jeho stúpenci a na základe tohto presvedčenia potom podľa výboru 6. januára rokovali.

Priamo pri útoku na Kongres či onedlho po ňom prišlo o život deväť ľudí. Trump tesne pred útokom na zhromaždenie svojich priaznivcov vyzval, aby „bojovali ako o život“. Bývalý prezident najmenej tri hodiny nereagoval na výzvy svojich spolupracovníkov aj členov svojej rodiny, aby vyzval na zastavenie nepokojov a povolal bezpečnostné zložky, uviedol dnes výbor.

Policajti brániaci budovu, z ktorých desiatky utrpeli vážne zranenia, sa stali terčom hnevu davu, ktorý ich v niektorých prípadoch bil tyčami, ťahal ich po schodoch alebo po nich šliapal. Niektorí utrpeli zranenie mozgu a budú mať celoživotné následky.

Putin má v pláne odmeniť veteránov bojov na Ukrajine. Chce im rozdať pozemky v okolí Moskvy a na Kryme

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA