Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Weinstein je vinným zo znásilnenia, zhodla sa súdna porota

Zverejnené:

Upravené: 20. decembra 2022 o 11:04

209

Zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Súd v Los Angeles v pondelok preukázal vinným zo znásilnenia bývalého filmového producenta Harveyho Weinsteina, uviedla agentúra AP.

Porota sa na tom zhodla po deviatich dňoch diskusií. Sexuálnych deliktov sa podľa poroty Weinstein dopustil v prípade jednej zo štyroch žien, ktoré na kalifornskom súde vypovedali. V prípade ďalšej ženy ho súd oslobodil s obvinením a u zvyšných dvoch nedospel k záveru. Weinstein si už odpykáva 23-ročný trest odňatia slobody, ktorý mu uložil v roku 2020 súd v New Yorku.

Porota zložená z ôsmich mužov a štyroch žien sa zhodla, že Weinstein znásilnil jednu z vypovedajúcich žien, nútil ju aj k orálnemu sexu a aj inak ju sexuálne zneužil. Producenta naopak oslobodila obvinenia v prípade zahŕňajúcom ďalší z vypovedajúcich.

V prípade ďalších obvinení, ktoré proti Weinsteinovi vzniesla jediná zo žien vystupujúca v kalifornskom procese s filmovým magnátom pod svojou pravou identitou, režisérka a herečka Jennifer Siebelová Newsomová, sa porotcovia nedokázali zhodnúť. Rovnako porotcovia oznámili, že neboli schopní dospieť k záveru ohľadom obvinenia ďalšej zo žien.

Putin má v pláne odmeniť veteránov bojov na Ukrajine. Chce im rozdať pozemky v okolí Moskvy a na Kryme

O výške trestu budú porotcovia v Los Angeles ešte len rozhodovať

Porota sa znovu zíde v utorok, aby si vypočula priťažujúce okolnosti, ktoré by mohli ovplyvniť výšku trestu. Sedemdesiatročnému Weinsteinovi hrozí odňatie slobody v dĺžke až 24 rokov. Výška trestu na súde padne na začiatku budúceho roka, uvádza denník Los Angeles Times.

Bývalý magnát čelil celkom siedmim bodom obžaloby – dva sa týkali znásilnenia a päť sexuálnych útokov v rokoch 2005 až 2013, vinným bol nakoniec uznaný v troch bodoch.

Sedemdesiatročnému Weinsteinovi hrozí ďalší trest odňatia slobody v dĺžke až 24 rokov. „Harvey Weinstein už nikdy ďalšiu ženu neznásilní. Strávi zvyšok života za mrežami, kam tiež patrí,“ podotkla vo vyhlásení Siebelová Newsomová.

Weinsteinov prípad, o ktorom ako prvý informoval denník The New York Times, pred rokmi naštartoval hnutie MeToo as ním lavínu výpovedí o sexuálnom násilí a zneužívaní. Weinstein kvôli výpovediam žien prišiel o pevnú pozíciu v rámci filmového priemyslu. Po dlhé roky stál s bratom Bobom na čele produkčnej spoločnosti Miramax a neskôr spoločne s ním založil vlastnú spoločnosť The Weinstein Company.

Weinstein si v New Yorku zatiaľ odpykal dva roky zo svojho 23-ročného trestu. Do väzenia v Los Angeles nenastúpi skôr, než vyprší jeho odňatie slobody na východnom pobreží.

Kongresový výbor USA odporučil obžalovať Trumpa

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA