Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Kosovo a Srbsko dospeli k dohode, skončí tým ťahavý spor o poznávacie značky áut

Zverejnené:

Upravené: 24. novembra 2022 o 11:53

300

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Kosovo a Srbsko dosiahli dohodu, ktorá ukončí takmer dvojročný spor ohľadom poznávacích značiek vozidiel na severe Kosova. Informoval o tom na twitteri šéf únijnej diplomacie Josep Borrell. Dohoda bola dojednaná v Bruseli za sprostredkovanie Európskej únie.

„Máme dohodu,“ napísal Borrell . „Veľmi ma teší, že môžem oznámiť, že hlavní vyjednávači Kosova a Srbska za sprostredkovanie zo strany Európskej únie súhlasili s opatreniami, ktoré majú za cieľ vyhnúť sa ďalšiemu vyostreniu situácie, a budú sa plne sústrediť na normalizáciu ich vzťahov,“ dodal.

Priština požadovala, aby kosovskí Srbi používali výhradne kosovské registračné značky. Za ilegálne považovala srbskými úradmi vydávané značky pre kosovské okresy, ktoré používa predovšetkým srbská menšina v severnom Kosove.

Nebezpečné vákuum

Podľa odhadov je v Kosove takýchto áut približne 10 000. Na protest proti tomuto plánu začiatkom novembra opustili kosovskí Srbi miesta v kosovských štátnych inštitúciách, čím podľa šéfa únijnej diplomacie Josepa Borrella vzniklo „veľmi nebezpečné bezpečnostné vákuum“.

Teraz Borrell uviedol, že „Srbsko prestane vydávať poznávacie značky s označením kosovských miest a Kosovo zastaví ďalšie kroky súvisiace s preregistrovaním vozidiel“. Obe strany pozval na „prediskutovanie ďalších krokov“ v najbližších dňoch.

Kosovo v roku 2008 jednostranne vyhlásilo nezávislosť od Srbska. Stalo sa tak necelých desať rokov po tom, čo Belehrad stratil nad touto autonómnou oblasťou kontrolu v dôsledku náletov NATO.

Srbsko nezávislosť Kosova neuznáva a stále ho považuje za neoddeliteľnú súčasť svojho územia. Vojna medzi jednotkami srbskej armády a kosovskoalbánskymi povstalcami si vyžiadala 10 000 obetí.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA