Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Britský súd zakázal Škótsku referendum o nezávislosti bez súhlasu vlády

Zverejnené:

Upravené: 24. novembra 2022 o 11:46

222

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Škótsko nemôže usporiadať druhé referendum o nezávislosti bez súhlasu vlády v Londýne, rozhodol v stredu britský najvyšší súd. Podľa agentúry Reuters predstavuje verdikt neúspech pre škótskych nacionalistov, ktorí plebiscit plánovali na budúci rok. Škótska premiérka Nicola Sturgeonová uviedla, že je sklamaná, ale verdikt rešpektuje. Obyvatelia Škótska chcú, aby vláda riešila ich problémy, myslí si britský premiér Rishi Sunak.

„Škótsky parlament nemá právomoc prijať zákon o referende o nezávislosti Škótska,“ uviedol podľa agentúry DPA predseda britského najvyššieho súdu Robert Reed. Plebiscit by sa podľa neho týkal celého Spojeného kráľovstva, a teda presahuje právomoci škótskeho parlamentu. Stredajšie rozhodnutie bolo podľa Reeda prijaté jednomyseľne.

V roku 2014 Škóti pomerom 55 ku 45 percentám odmietli odchod z viac ako tristo rokov starej únie s Anglickom. Podľa zástancov škótskej nezávislosti ale neskoršie vystúpenie Británie z Európskej únie zmenilo situáciu natoľko, že je nutné usporiadať nové referendum. Škóti sa v hlasovaní o brexite z väčšiny vyslovili proti vystúpeniu z EÚ.

Sturgeonová sa zasadzuje o vypísanie ďalšieho referenda, ktoré chce usporiadať 19. októbra 2023. Musí ale podľa nej byť zákonné a medzinárodne uznané. Britská vláda súhlas s novým referendom odmieta dať a tvrdí, že Škóti už v roku 2014 mali príležitosť vyjadriť sa k samostatnosti a odmietli ju. Hlasovanie o nezávislosti by sa podľa nej malo uskutočniť raz za generáciu.

Europoslanci schválili rezolúciu, v ktorej označujú Rusko za štát podporujúci terorizmus

Sturgeonová v reakcii na dnešný verdikt uviedla, že je rozhodnutím súdu sklamaná. „Musíme a nájdeme iný demokratický, zákonný a ústavný spôsob, akým môže škótsky ľud vyjadriť svoju vôľu,“ povedala neskôr novinárom. „Teraz ide o to, či vôbec máme základné demokratické právo zvoliť si svoju budúcnosť,“ uviedla s tým, že sa bude usilovať, aby do budúcich všeobecných volieb plánovaných v Británii na rok 2024 získala nezávislosť v Škótsku väčšinovú podporu.

Uviedla tiež, že zákon, ktorý znemožňuje Škótsku určiť si vlastnú budúcnosť bez súhlasu Londýna, odhaľuje, že „akákoľvek predstava o Spojenom kráľovstve ako dobrovoľnom partnerstve je mýtus“. Volanie Škótska po nezávislosti podľa nej nemôže byť v demokracii umlčané.

Podľa právnika a sociológa Jiřího Přibáně je teraz po rozhodnutí súdu plánované referendum bezpredmetné. Nemusí to ale byť koniec pre škótske snahy o odtrhnutie. Nacionalistom zostáva totiž vraj ešte tretia možnosť. „Teda že Nicola Sturgeonová využije budúce voľby na to, aby ich vyhlásila de facto za referendum. Ak by Škótska národná strana získala viac ako päťdesiat percent hlasov, škótski nacionalisti by to považovali za faktické referendum,“ vysvetľuje.

Zároveň ale pripomenul, že Sturgeonová doteraz odmietala akékoľvek snahy o odtrhnutie, ktoré by boli protiprávne, ako sa to dialo napríklad v Katalánsku.

Premiér Sunak vyzýva na spoluprácu

Aj britský premiér Rishi Sunak vyhlásil, že „jasný a konečný“ verdikt rešpektuje. „Myslím, že obyvatelia Škótska chcú, aby sme pracovali na riešení hlavných problémov, ktorým spoločne čelíme, či už je to ekonomika, podpora (zdravotníckeho systému) NHS, alebo samozrejme podpora Ukrajiny. Teraz je čas, aby politici spolupracovali,“ povedal poslancom v britskom parlamente.

Britský minister pre otázky Škótska Alister Jack podľa Reuters uviedol, že vláda v Londýne rozhodnutie rešpektuje. „Berieme na vedomie a rešpektujeme stredajšie jednomyseľné rozhodnutie najvyššieho súdu,“ uviedol Jack vo vyhlásení. „Budeme aj naďalej konštruktívne spolupracovať so škótskou vládou na riešení všetkých problémov, ktoré sú nám spoločné a ktorým čelíme,“ dodal.

Poľský premiér podporil návrh presunúť Patriot na Ukrajinu

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA