Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Macron chce začať diskusie o európskej obrane vrátane jadrových zbraní

Zverejnené:

Upravené: 28. apríla 2024 o 14:32

113

Zdroj: Newsbook.com

REKLAMA

Globalnews

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyhlásil, že je pripravený diskutovať o použití francúzskych jadrových zbraní ako súčasti „spoľahlivej európskej obrany“ proti hrozbám z Ruska.

Povedal to v rozhovore pre francúzske regionálne médiá, z ktorého citovala agentúra AFP.

Macron povedal, že je pripravený „otvoriť diskusiu“ o úlohe jadrových zbraní v európskej obrane.

„Som za otvorenie tejto diskusie, ktorá by mala zahŕňať protiraketovú obranu, zbrane dlhého doletu, jadrové zbrane pre tých, ktorí ich majú alebo majú americké jadrové zbrane na svojom území,“ povedal francúzsky prezident.

„Položme toto všetko na stôl a uvidíme, čo nás skutočne spoľahlivo chráni,“ dodal.

Podľa neho „Francúzsko si zachová svoju špecifickosť, ale je pripravené viac prispieť k obrane európskej pôdy“.

Po odchode Spojeného kráľovstva z Európskej únie zostáva Francúzsko jediným členom Európskej únie, ktorý vlastní svoje vlastné jadrové zbrane.

V prejave k študentom na univerzite Sorbonne v Paríži vo štvrtok Macron varoval, že Európa čelí existenčnej hrozbe ruskej agresie.

Vyzval kontinent, aby prijal „dôveryhodnú“ obrannú stratégiu, ktorá bude menej závislá od Spojených štátov.

„Byť spoľahlivý znamená mať aj rakety dlhého doletu, ktoré odstrašia Rusov. A potom sú tu jadrové zbrane: francúzska doktrína je, že ich môžeme použiť, keď sú ohrozené naše životne dôležité záujmy. Už som povedal, že tieto životne dôležité záujmy majú európsky rozmer,“ povedal Macron.

Budovanie spoločnej európskej obrannej politiky je už dlho cieľom Francúzska, ale čelí odporu ostatných krajín EÚ, ktoré považujú ochranu NATO za silnejšiu.

Ruská invázia na Ukrajinu a prípadný návrat Donalda Trumpa do prezidentského úradu USA však dali nový život výzvam na väčšiu európsku obrannú autonómiu.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA