Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

V Rusku zatkli novinárov AP a Reuters

Zverejnené:

Upravené: 28. apríla 2024 o 14:26

105

Zdroj: Pixabay.com

REKLAMA

Globalnews

V Rusku boli zatknutí novinári Sergej Karelin a Konstantin Gabov, ktorí spolupracovali s agentúrami Associated Press a Reuters. Sú obvinení z práce pre spoločnosť zosnulého politika Alexeja Navaľného.

V nedeľu bol v Murmanskej oblasti zatknutý videožurnalista Karelin, videožurnalista, ktorý pracoval pre Associated Press a Deutsche Welle.

Je obvinený zo spolupráce s protikorupčnou nadáciou (FBK). Zatiaľ nie je známe, z akého článku je novinár obvinený a v ktorom meste regiónu sa nachádza.

27. apríla súd v Moskve poslal Gabova, ktorého tlačová služba súdu a agentúra TASS nazývajú producentom agentúry Reuters, do vyšetrovacej väzby

Gabov je obvinený z účasti v „extrémistickej komunite“ za vytváranie fotografií a videí pre kanál YouTube Navaľnyj Live.

Protikorupčná nadácia zatiaľ nevydala žiadne vyhlásenia o zadržaniach Gabova a Karelina.

Zatýkanie ruských novinárov na základe obvinení zo spolupráce s protikorupčnou nadáciou sa začalo na jar 2024.

27. marca bola novinárka Rusnews Olga Komleva z Ufa poslaná do vyšetrovacieho centra. Predtým, ako vyhlásila FBK za „extrémistickú organizáciu“, bola dobrovoľníčkou v Navaľného miestnom sídle.

V marci bola v Moskve zatknutá aj Antonina Favorskaya, novinárka a fotografka spoločnosti Sotavision, za natáčanie najnovšieho videa s Navaľným.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA