Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Miss Krymu spievala ukrajinskú pieseň. Dostala pokutu za podporu nacizmu

Zverejnené:

Upravené: 5. októbra 2022 o 11:37

234

zdroj: Twitter

REKLAMA

GLOBALNEWS

Olga Valejevová, ktorá na okupovanom Kryme tento rok zvíťazila v miestnej súťaži krásy, musí zaplatiť pokutu 40-tisíc rubľov po tom, čo spoločne so svojou kamarátkou spievala známu ukrajinskú pieseň. Podľa ruských úradov sa tak dvojica žien dopustila diskreditácie ruskej armády.

Valejevová spoločne s nemenovanou priateľkou zaspievala populárnu ukrajinskú pieseň Červona Kalyna na balkóne svojho bytu. Video potom dvojica umiestnila na Instagram do takzvaných stories, kde sa zábery po 24 hodinách automaticky zmažú.

Krymská polícia Valejevovej okamžite udelila pokutu 40-tisíc rubľov, jej priateľku potom súd poslal na desať dní do väzenia.

Kryptomeny ohrozujú finančnú stabilitu, tvrdí ministerstvo financií USA

„Na internete bolo zverejnené video, na ktorom dvojica žien predviedla pieseň, ktorá je bojovou hymnou extrémistickej organizácie,“ uviedlo krymské ministerstvo vnútra na platforme Telegram. Dodalo, že súd uznal ženy narodené v rokoch 1987 a 1989 vinnými z diskreditácie ruskej armády a verejného demonštrovania nacistických symbolov.

Rusko po februárovej invázii na Ukrajinu schválilo zákon, ktorý zakazuje diskreditáciu jeho ozbrojených síl. Za porušenie zákona hrozí trest až 15 rokov väzenia. Moskva tiež označuje ukrajinské národné symboly za extrémistické, fašistické a nacistické.

Krymská polícia v utorok zverejnila video, na ktorom sa ženy za spev ospravedlnili. „Nechcela som nikomu ublížiť. Mysleli sme si, že je to len pesnička, ktorú poznáme už dlho,“ vyhlásila Valejevová. „Nevedela som, že má nacionalistický charakter a rozhodne som nechcela šíriť propagandu jej spievaním,“ dodala jej kamarátka podľa denníka The Guardian .

Moskvou dosadený šéf polostrova Sergej Aksjonov už v septembri varoval obyvateľov, že úrady budú na také piesne reagovať „tvrdo“. Jeho slová prišli po tom, čo Červona kalyna zaznela na miestnej svadbe.

„Spievanie takých nacionalistických hymien, najmä počas špeciálnej vojenskej operácie, bude potrestané,“ povedal Aksjonov. „Ľudia, ktorí to robia, sa správajú ako zradcovia,“ dodal s tým, že na „tejto záležitosti“ pracuje špeciálna skupina bezpečnostných služieb FSB.

Štáty EÚ sa dohodli na nových protiruských sankciách vrátane stropu na cenu ropy

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA