Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Nobelovu cenu za chémiu získali dvaja Američania a Dán za molekulárny výskum

Zverejnené:

Upravené: 5. októbra 2022 o 16:09

289

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Nobelovu cenu za chémiu tento rok získali Američania Carolyn Bertozziová a Barry Sharpless a tiež Dán Morten Meldal za revolučný spôsob spájania molekúl. Oznámila to Kráľovská švédska akadémia vied. Sharpless sa stal piatou osobnosťou sveta, ktorá je nositeľom dvoch Nobelových cien. Svoju prvú cenu za chémiu dostal v roku 2001.

Švédska akadémia ocenila Bertozziovú, Sharplessa a Meldala za „vývoj metód pre cielenú konštrukciu molekúl“. Ich poznatky by mali byť využiteľné napríklad pri vývoji liekov, mapovaní DNA či výrobe materiálov, uviedla agentúra DPA. O cenu sa trojica vedcov podelí rovným dielom.

Udeľovanie Nobelových cien prebieha každoročne v rovnakom poradí, kedy sa ako prví o ocenení v pondelok dozvedia laureáti ceny za lekárstvo, o deň neskôr sa oznamujú mená nositeľov ceny za fyziku. Po oznámení cien za chémiu nasleduje ocenenie za literatúru, za mier a za ekonómiu.

Slávnostné odovzdanie ocenenia je plánované na 10. decembra, teda výročie úmrtia zakladateľa ceny a vynálezcu dynamitu Alfreda Nobela. S cenou sa tento rok spája odmena vo výške desiatich miliónov švédskych korún.

Miss Krymu spievala ukrajinskú pieseň. Dostala pokutu za podporu nacizmu

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA