Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Na Kanárskych ostrovoch stúpa napätie v súvislosti s poskytovaním prístrešia pre migrantov.

Zverejnené:

Upravené: 27. januára 2021 o 21:44

380

julie ricard irzr Ko Vao unsplash bffcaacfb
ZDROJ: Ilustračné foto/Unsplash/ Julie Ricard

REKLAMA

27. november 2020 09:00 SITA, redakcia

BARCELONA – Na Kanárskych ostrovoch patriacich Španielsku stúpa napätie v súvislosti s poskytovaním prístrešia pre migrantov. Spôsobujú to predovšetkým narastajúce počty utečencov, ktoré začínajú byť neúnosným problémom pre miestne samosprávy.

V doterajšom priebehu roka sa na súostrovie dostalo loďou alebo bolo zachránených vo vodách Atlantického oceána viac ako 20-tisíc migrantov zo západoafrických štátov. Oproti vlaňajšku, keď ich bolo 1500, to predstavuje nárast o vyše 1300 %.

Starostka mestečka Mogán na ostrove Gran Canaria Onalia Buenová uviedla, že vláda by mala do konca roka premiestniť z desiatich hotelov v jeho okolí, s ktorými má zmluvy do 31. decembra, dovedna 3471 migrantov vrátane maloletých bez sprievodu a odviezť ich do vládnych zariadení. Mnohé sa nachádzajú na španielskej pevnine.

„Solidarita nášho mesta uplynie 31. decembra,“ uviedla Buenová. Tá sa obáva, že správy o dočasnom pobyte migrantov v letoviskách by mohli poškodiť imidž ostrovov, ktoré sú obľúbenou turistickou destináciou, najmä pre britských dovolenkárov. Buenová hrozí hotelom pokutou až do výšky 300-tisíc eur, ak sa na budúci rok rozhodnú prenajímať izby španielskej vláde. „Nemôžeme dovoliť, aby sa Gran Canaria pre nečinnosť tejto vlády a nedostatočnú koordináciu stala väzením, ďalšou Lampedusou alebo Lesbosom,“ podotkla.

Španielska štátna tajomníčka pre migráciu Hana Jalloulová odmietla spomenuté ultimátum a uviedla, že hotely sú adekvátnym prechodným riešením vzhľadom na prepad turistiky spôsobený pandémiou koronavírusu: „Keby sme týchto migrantov nechali v uliciach, museli by za nich prevziať zodpovednosť sociálne orgány. Myslíte si, že starosta má zdroje na ubytovanie 3400 migrantov?“

Jalloulová poznamenala, že vláda má na súostroví asi 7-tisíc dočasných miest pre migrantov a žiadateľov o azyl, z toho 6-tisíc v hoteloch. Doplnila, že ministerstvo pracuje na otvorení ďalších 7-tisíc lôžok mimo hotelov.

Španielsko, Taliansko, Malta a Grécko, ktoré sú hlavnými vstupnými bránami pre migrantov prichádzajúcich do Európy, vo štvrtok v spoločnom stanovisku vyslovili znepokojenie nad tým, že ich návrhy na vylepšenie migračných pravidiel sa nestretli s pochopením u niektorých ďalších štátov „európskej dvadsaťsedmičky“. „Členské krajiny v prvej línii nemôžu čeliť migračnému tlaku na celú Európsku úniu,“ uviedla štvorica stredomorských štátov. Novú migračnú politiku EÚ odmietajú hlavne stredoeurópske krajiny vrátane Slovenska.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA