Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Na Západe začali hovoriť o sankciách voči Turecku kvôli dohodám s Ruskom

Zverejnené:

Upravené: 8. augusta 2022 o 17:53

381

Zdroj: Neomagazine

REKLAMA

Globalnews

Západné krajiny nevylučujú zavedenie represívnych opatrení voči Turecku na pozadí prehlbovania jeho vzťahov s Ruskom, ktoré začalo rozsiahlu vojnu proti Ukrajine. Je to uvedené v článku Financial Times.

Šesť západných predstaviteľov po stretnutí v Soči informovalo publikáciu o obavách z dohôd medzi tureckými a ruskými lídrami Recepom Tayyipom Erdoganom a Vladimírom Putinom o rozšírení spolupráce v oblasti obchodu a energetiky.

Jeden z predstaviteľov EÚ uviedol, že Brusel „čoraz dôkladnejšie“ monitoruje turecko-ruské vzťahy. Ďalší zdroj z Financial Times naznačil, že niektoré západné krajiny by mohli naliehať na svoje spoločnosti, aby sa stiahli z tureckého trhu, ak Erdogan pôjde implementovať dohody s Putinom.

Biden ukončil izoláciu po 18tich dňoch covidu

Tri zdroje z Európskej únie poznamenali, že združenie ešte nezačalo diskutovať o možných sankciách voči Turecku, pretože v súčasnosti nie je jasné, na čom presne sa turecký a ruský prezident dohodli. Okrem toho bude ťažké prijímať rozhodnutia na úrovni EÚ.

Ale aj bez formálneho súhlasu všetkých členov EÚ môžu jednotlivé krajiny napríklad „zaviesť obmedzenia obchodu a financií alebo požiadať veľké finančné spoločnosti, aby znížili investície do tureckých spoločností“.

Zároveň sú podľa zdrojov financial times takéto kroky v rozpore s obchodnými záujmami západných spoločností. Okrem toho Ankara stále hrozí, že zablokuje členstvo Fínska a Švédska v Severoatlantickej aliancii.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA