Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

NATO má plán pre prípad jadrovej katastrofy na Ukrajine

Zverejnené:

Upravené: 8. júna 2023 o 16:41

322

Ilustračné foto, Zdroj: Pixabay.com

REKLAMA

Globalnews

Aliancia vypracovala pohotovostné plány pre rôzne udalosti v súvislosti s totálnou vojnou na Ukrajine vrátane jadrového incidentu v Ruskom okupovanej Záporožskej jadrovej elektrárni.

Uviedla to námestníčka generálneho tajomníka NATO pre verejnú politiku Baiba Braje.

Predstaviteľka poznamenala, že nechce špekulovať o rôznych scenároch v ZNPP, najmä vzhľadom na zničenie priehrady vodnej elektrárne Kachovka, čo ohrozuje chladenie jadrových reaktorov.

„Existuje jasné vysvetlenie zo strany MAAE a vyhlásenie generálneho tajomníka Grossiho, že v tejto jadrovej elektrárni je teraz dostatok vody na chladenie v najbližších mesiacoch. Preto je teraz dôležité využiť tento čas na prípravu na všetky možné núdzové situácie a zabezpečiť, aby nehrozila nová katastrofa,“ povedala.

Braže zdôraznil, že NATO je obranná aliancia, ktorej hlavnou úlohou je kolektívna obrana 31 členských štátov a ich obyvateľov.

„Preto potrebujeme plány ochrany, ktoré budú realizované, pre ktoré existuje dostatok osvedčených síl – vojenských aj civilných. Koniec koncov, NATO nie je len armáda. Hovorím vám to všetko, aby som to vysvetlila: samozrejme, NATO má potrebné plány,“ dodala.

Námestník generálneho tajomníka dodal, že Aliancia je „veľmi pozorná“ voči zdržaniu sa špekulácií o jadrových otázkach, pretože otázka jadrového zastrašovania „vyvoláva v spoločnosti určité obavy“.

Už skôr vyšlo najavo, že generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu Rafael Grossi povedie ďalšiu misiu organizácie v Záporožskej jadrovej elektrárni po tom, čo Rusko vyhodilo do vzduchu vodnú elektráreň Kachovka.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA