Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Navaľného v sobotu odsúdili dva razy

Moskovský súd najskôr zamietol odvolanie Alexeja Navaľného proti verdiktu na základe ktorého mal stráviť za mrežami dva roky a osem mesiacov. Trest mu symbolicky skrátil na dva a polroka. O niekoľko hodín ten istý súd vymeral opozičnému lídrovi vysokú pokutu za urážlivé výroky na adresu deväťdesiatštyriročného vojnového veterána.

Zverejnené:

Upravené: 4. júna 2021 o 2:09

878

navalnyj
Alexej Navaľnyj na súde, 20. februára 2021, foto: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

REKLAMA

SITA

MOSKVA – Moskovský súd v sobotu vymeral lídrovi opozície Alexeja Navaľného vysokú peňažnú pokutu. Za urážlivé vyjadrenia na adresu veterána druhej svetovej vojny má poškodenému zaplatiť 850-tisíc ruských rubľov. To zhruba zodpovedá čiastke 9 400 eur alebo polovici ročnej priemernej mzdy v Rusku. Rovnaký súd iba niekoľko hodín predtým zamietol Navaľného odvolanie proti rozsudku, na základe ktorého mal stráviť za mrežami dva roky a osem mesiacov. Trest mu symbolicky znížil na dva a polroka.

Navaľnyj vlani v lete verejne komentoval televízny šot, ktorý vyzýval voličov, aby v blížiacom sa referende referende podporili navrhované ústavné reformy. Výsledok ľudového hlasovania umožňuje prezidentovi Vladimirovi Putinovi uchádzať sa o znovuzvolenie aj po skončení súčasného mandátu v roku 2024. Podľa obžaloby Navaľnyj na adresu osôb vystupujúcich vo videu použil výrazy ako „skorumpované bábky“, „ľudia bez svedomia“ a „zradcovia“.

Tým údajne urazil „česť a dôstojnosť“ veterána druhej svetovej vojny Ignata Artemenka, ktorý bol medzi účastníkmi nahrávky. Deväťdesiatštyriročný veterán začiatkom februára pred súdom vyhlásil, že Navaľného vyjadrenia ho šokovali a žiada verejné ospravedlnenie.

Navaľného, ktorý je najprominentnejším kritikom ruského prezidenta Vladimira Putina, zatkli minulý mesiac po návrate z Nemecka, kde sa päť mesiacov zotavoval z otravy nervovoparalytickou látkou. Navaľnyj tvrdí, že za jeho otrávením stál Kremeľ, ruské úrady toto obvinenie popierajú. Tento mesiac moskovský súd Navaľného odsúdil na dva roky a osem mesiacov väzenia pre porušenie pravidiel podmienečného odsúdenia počas zotavovania sa v Nemecku. Podmienečný trest dostal v roku 2014 na základe obvinenia zo sprenevery. Politik ho označuje za vykonštruované.

Čítajte aj: Moskovský súd zamietol odvolanie Alexeja Navaľného

navalnyj

Alexej Navaľnyj na súde, foto: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA