Sociálne siete

ZAHRANIČIE

V Paríži demonštrovali stúpenci antiimigrantského hnutia Generácia identity

Prívrženci hnutia sa označujú za ochrancov francúzskeho jazyka a európskej civilizácie, ktorú podľa nich ohrozujú imigranti, osobitne moslimovia. Francúzske ministerstvo vnútra tento mesiac začalo konanie, ktorého výsledkom môže byť rozpustenie skupiny.

Zverejnené:

Upravené: 21. februára 2021 o 12:08

308

Protest v Paríži
Demonštrácia Generácia identity v Paríži, foto: SITA/AP Photo/Francois Mori

REKLAMA

SITA

PARÍŽ – V Paríži sa v sobotu zišlo zhruba dvesto stúpencov hnutia Generácia identity, aby vyjadrili nesúhlas so zámerom vlády, ktorá chce rozpustiť antiimigrantskú skupinu. Zhromaždenie bolo podľa agentúry AP pokojné. Rovnako v sobotu sa na inom mieste vo francúzskej metropole konala demonštrácia odporcov hnutia.

Generácia identity má vplyv nielen vo Francúzsku, ale aj za jeho hranicami. Prívrženci hnutia sa označujú za ochrancov francúzskeho jazyka a európskej civilizácie. Tú podľa nich ohrozujú imigranti, osobitne moslimovia.

Organizácia založená v roku 2017 v Lyone uspela vo viacerých právnych bitkách. Aktuálne však čelí ministrovi vnútra Geraldovi Darmaninovi, ktorý tento mesiac začal konanie vo veci jej rozpustenia. Politik sa odvoláva na platnú legislatívu, ktorá zakazuje činnosť „ozbrojených skupín alebo súkromných milícií“. Neprípustné sú aj iniciatívy, ktoré vyvolávajú „diskrimináciu, nenávisť alebo rasové násilie“, informoval denník Liberation, ktorý má k dispozícii právny posudok vlády.

Ministerstvo vnútra hnutiu na zaujatie stanovisko k výhradám určilo lehotu desať dní. Jeho šéf Clement Gandelin pre agentúru AP uviedol, že Generácia identity má k dispozícii potrebné argumenty, aby vyvrátila tvrdenia vlády.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA