Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Nemecko o krok bližšie pomôcť. Poslanci schválili 200 miliárd eur na reguláciu cien

Zverejnené:

Upravené: 22. októbra 2022 o 13:06

742

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Nemecký hospodársky stabilizačný fond bude mať na reguláciu vysokých cien energií a na financovanie úľav až 200 miliárd eur. Poslanci Spolkového snemu v piatok súhlasili s vládnym návrhom, aby si fond tieto peniaze mohol požičať. Parametre pomoci ale ešte neschvaľovali.

Nemecký parlament kvôli tomu povolil výnimku z takzvanej dlhovej brzdy, ktorá bráni prílišnému zadlžovaniu krajiny. Podporu z fondu budú mať aj nemecké podniky, čo niektoré európske štáty kritizujú, pretože to podľa nich nemecké firmy v konkurencii proti ostatným zvýhodnia.

Nemecko chce fond na financovanie úľav používať od tohto roku až do roku 2024. Na to kancelár Olaf Scholz opakovane upozorňuje, keď objem fondu pred kritikmi obhajuje. Poukazuje tiež na to, že peniaze z fondu pomôžu preklenúť dopady energetickej krízy aj v tých prípadoch, pri ktorých sa riešenie hľadalo už skôr a pri ktorých boli pôvodne plánované iné cesty financovania.

Nemecko pôvodne zvažovalo preniesť časť zvýšených nákladov za nákup plynu na spotrebiteľov a schválilo kvôli tomu poplatok za obstaranie plynu. Tieto peniaze mali získať energetické spoločnosti, ktorým by kvôli vysokým cenám plynu a neistým dodávkam z Ruska hrozil úpadok. Poplatok sa však vláda rozhodla zrušiť a pomoc financovať z fondu.

Britská premiérka oznámila svoju rezignáciu

Vláda zatiaľ konkrétnu podobu regulácie cien energií neschválila, ale expertná komisia už kabinetu predložila svoj návrh na dotovanie cien plynu, ku ktorému sa Scholz stavia ústretovo. Podľa tohto návrhu by vláda za pomoci jednorazového príspevku uhradila domácnostiam decembrové zálohy na plyn a diaľkové teplo. Od marca budúceho roka by potom domácnosti a malé firmy mohli až do 80 percent predchádzajúcej priemernej spotreby plynu platiť 12 centov za kilowatthodinu, zvyšok by bola cena trhová.

Priemyselné podniky by už od januára mohli podľa komisie platiť sedem centov za kilowatthodinu až do výšky 70 percent predchádzajúcej priemernej ročnej spotreby plynu. Prezident Zväzu nemeckého priemyslu (BDI) Siegfried Russwurm vysvetlil, že rozdiel medzi cenou pre priemysel a domácnosti je daný tým, že dotovaná cena pre domácnosť je vrátane poplatkov. Cena pre priemysel je stanovená bez poplatkov, pretože tie sa v rôznych prevádzkach podľa Russwurma líšia.

Fond chce vláda využiť aj na úľavy pred vysokými cenami elektrickej energie. Časť financií chce získať odobratím takzvaných nadmerných a neočakávaných ziskov producentov elektrickej energie. Návrh spolkového ministerstva hospodárstva navrhuje odobrať až 90 percent takých ziskov.

Johnson chce po Trussovej rezignácii súťažiť o lídra konzervatívcov

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA