Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Giorgia Meloniová zložila prísahu. Taliansku vládu po prvýkrát povedie žena

Zverejnené:

Upravené: 22. októbra 2022 o 13:14

680

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

V Ríme zložila prísahu do rúk prezidenta Sergia Mattarellu šéfka strany Bratia Talianska (FdI). Giorgia Meloniová sa stala prvou ženou na čele talianskeho kabinetu, ktorá bude krajinu riadiť. Po nej zložili prísahu aj zostávajúci ministri jej vlády. Informujú o tom tlačové agentúry.

Politička, ktorej strana vyhrala septembrové voľby, v piatok od prezidenta prijala poverenie a v rozpore so zvyklosťami rovno predložila zoznam ministrov. Vládu vytvorili strany pravicového bloku, ktorý má v parlamente pohodlnú väčšinu. Kabinet bude mať okrem premiérky 24 členov. Nová vláda prvýkrát zasadne v nedeľu na poludnie a podľa tlače požiada budúci týždeň o dôveru v Snemovni aj Senáte.

Prísahu zložilo deväť ministrov zo strany Meloniovej, päť ministrov zo strany Hore, Taliansko (FI) štvornásobného premiéra Silvia Berlusconiho a ďalších päť ministrov strany Liga (L), z toho šesť žien. Päť ministrov sú nepolitickí odborníci. Ceremoniálu v paláci Quirinale prizerala aj šesťročná dcéra Meloniovej Ginevra, ktorú sprevádzal partner 45-ročnej političky, televízny novinár Andrea Giambruno.

Meloniovej, ktorá je treťou najmladšou šéfkou kabinetu v histórii talianskeho republikánskeho zriadenia, už pogratulovala predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Nová vláda je 68. od vzniku republiky v roku 1946.

Nemecko o krok bližšie pomôcť. Poslanci schválili 200 miliárd eur na reguláciu cien

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA