Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Nórsko poskytne Ukrajine 12 tankov

Zverejnené:

Upravené: 14. februára 2023 o 16:12

336

Zdroj: Getty Images

REKLAMA

Globalnews

Nórsko sa rozhodlo presunúť na Ukrajinu osem tankov Leopard 2 a až štyri nádrže na špeciálne účely.

Je to uvedené v správe ministerstva obrany Nórska.

„Keďže je teraz dôležitejšie ako kedykoľvek predtým podporiť boj Ukrajiny za slobodu, rozhodli sme sa presunúť na Ukrajinu 8 tankov a až 4 nádrže na špeciálne účely. Niekoľko ďalších spojeneckých krajín sa tiež rozhodlo odovzdať tanky,“ povedal nórsky premiér Jonas Gar Stjore.

„Rozhodnutie poskytnúť tanky a tanky na špeciálne účely bolo prijaté po úzkom dialógu s náčelníkom generálneho štábu a ďalšími európskymi krajinami. Vojna na Ukrajine sa blíži ku kritickej fáze a závisí od včasnej a značnej podpory. Prispejeme tiež k vzdelávaniu a výcviku ukrajinských tankerov v Poľsku spolu s ďalšími spojeneckými krajinami. Táto pomoc je dôležitým a naliehavo potrebným príspevkom,“ uviedol nórsky minister obrany Bjørn Arild Gram.

26. januára Nórsko oznámilo svoju pripravenosť pripojiť sa k medzinárodnému transferu tankov na Ukrajinu.

Ktoré špeciálne tanky v kategórii obrnených inžinierskych a premosťovacích tankov sa budú posudzovať z toho, čo Ukrajina najviac potrebuje.

„Balíček tankov“ bude zahŕňať aj prepravu streliva a náhradných dielov. Nórsko okrem toho prispeje sumou 250 miliónov NOK do Fondu EÚ – Ukrajina, Európskej mierovej nadácie. Finančné prostriedky budú použité na strelivo a náhradné diely pre Leopard 2. To zosilní účinok nórskeho daru, hovorí Gram.

„Nórska vojenská podpora pre Ukrajinu pozostáva z darov z našich vlastných rezerv, príspevkov na medzinárodné spoločné úsilie, darov vybavenia priamo z priemyslu a výcviku ukrajinskej armády. V tejto kritickej situácii sa domnievame, že je absolútne nevyhnutné poskytnúť pomoc z našich vlastných zásob. Pre nórsku a európsku bezpečnosť je nevyhnutné, aby ruská agresia voči Ukrajine nebola úspešná,“ uviedol minister obrany.

Ako bolo oznámené, americký minister obrany Lloyd Austin uviedol krajiny, ktoré začali s prípravami na presun bojových tankov Leopard 2 na Ukrajinu, alebo dal zodpovedajúci záväzok.

„Skupina krajín, najmä Nemecko, Poľsko, Kanada, Portugalsko, Španielsko, Nórsko, Dánsko a Holandsko, spolupracujú na presune bojových tankov Leopard 2 na Ukrajinu,“ uviedol šéf Pentagonu.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA