Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Trump má konkurenta v amerických prezidentských voľbách

Zverejnené:

Upravené: 14. februára 2023 o 16:19

362

large Trump  defdecfaaba abcaca
Zdroj: Facebook

REKLAMA

Globalnews

Bývalá guvernérka Južnej Karolíny a bývalá veľvyslankyňa USA pri OSN Nikki Haleyová oficiálne oznámila svoju účasť na utorkových prezidentských voľbách.

Haley sa stal prvým vážnym súperom Donalda Trumpa o republikánsku nomináciu. Zverejnila video, v ktorom povedala, že nastal čas pre novú generáciu lídrov.

„Niektorí sa pozerajú na Ameriku a vidia ju ako zraniteľnú. Socialistická ľavica vidí príležitosť na prepísanie histórie. Čína a Rusko sú na pochode. Všetci si myslia, že môžeme byť šikanovaní. Mali by ste o mne vedieť: Nezmierujem sa so šikanovaním. A keď sa bránite, bolia ešte viac, ak nosíte podpätky,“ povedala.

51-ročná Haley v roku 2010 vyhrala voľby na post guvernéra štátu. Po šiestich rokoch v úrade, v roku 2017, Trump vymenoval jej veľvyslankyňu pri OSN.

O dva roky neskôr Haley odišla z diplomatickej práce a založila vlastnú organizáciu pre politické udalosti a politický akčný výbor Stand Up for America. Prostredníctvom nich podporovala republikánskych kandidátov v iných štátoch.

Podľa The Washington Post začala Haley preteky o nomináciu ako outsider. Ak bude úspešná, bude prvou ženou a prvou ázijsko-americkou, ktorá bude kandidovať za republikánsku stranu. Predtým sa zapísala do histórie ako prvá guvernérka krajiny ázijského pôvodu a prvá indicko-americká vláda, ktorá slúžila vo vláde.

Donald Trump komentoval Haleyho prezidentské ambície pre novinárov: povedal, že predtým údajne sľúbila, že ho bude poslúchať.

Pripomeňme, že 45. prezident Spojených štátov ako prvý začal volebnú kampaň v novembri 2022 a oznámil svoje zámery uchádzať sa o druhé funkčné obdobie.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA